În urma unui nou studiu realizat de cercetători din Italia și Irlanda s-au descoperit urme de contaminare în intestinul unui animal nevertebrat care trăiește în solul Antarcticii.

Creatura minusculă are o lungime mai mică de 1 milimetru, potrivit oamenilor de știință. Înainte de publicarea studiului, cercetătorii au declarat că descoperirile lor constituie „prima probă de contaminare cu microplastic la animalele terestre din Antarctica”. Astfel, în urma analizării țesuturilor a 18 animale de pe insula King George s-a descoperit că acestea conțineau bucățele de polistiren.

„Voiam să înțeleg modurile în care plasticul a ajuns pe coastele acestei insule izolate", a declarat Elisa Bergami, cercetătoarea care a făcut această descoperire în tmpul unei expediții. Bergami a mai adăugat că este posibil ca animalele să fi ingerat plasticul odată cu algele sau cu lichenii.

Particulele de microplastic pot transporta agenți patogeni care sunt dăunători pentru speciile din ecosistemul arctic, scrie digi24.ro.