image
Sursa foto: JURNAL.MD

VIDEO: O plantație de pini din satul Izvoare, raionul Florești, este distrusă de localnici

O plantație de pini din satul Izvoare, raionul Florești este distrusă chiar de localnici. Arborii cu o vechime de peste zece ani sunt tăiați și puși în casele unora de sărbători sau sunt vânduți. Astfel, treptat, fâșia riscă să dispară, iar făptașii rămân nepedepsiți. Autoritățile locale nu au dovezi să le demonstreze vinovăția.

Adrian Prodan, reporter Jurnal TV: „Plantația de pini, care se întinde pe aproximativ un hectar de pâmânt, se află nu departe de casele oamenilor, unde cândva, aici se afla o gunoiște. Acum, de vreo doi ani, o parte din ei au început să dispară."

Pinii au fost plantați acum mai bine de zece ani de către Boris și Cecilia Sârbu. Soții, împreună cu mai mulți elevi de la liceul din satul vecin, au hotărât să facă ceva frumos pentru localitate, dar munca le este distrusă chiar de consăteni.

BORIS SÂRBU, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „Înainte de 25 decembrie au fost tăiați doi. Pe data de 31 decembrie am venit să văd care este situația și am depistat că au mai fost tăiați încă opt copaci. Ei l-au tăiat cum le-au plăcut, ca să încapă în casă. Jumătate l-au tăiat, jumătate l-au lăsat în voia sorții. Asta este bătaie de joc ăentru 3 - 4 zile ca să pună în casă la soție."

CECILIA SÂRBU, locuitoare a satului Izvoare, raionul Florești: „În primul rând noi am vrut să lichidăm gunoiștea care intra în casă la oameni. Am hotărât cu munca proprie să facem un parc de odihnă. Cu părere de rău, printre oameni sunt și din cei care nu au suflet. Au crescut acești pini 13 ani și au venit și i-au tăiat pe cei mai frumoși. Nu am cuvinte. Nu mi-a tăiat al meu, dar ce este al satului și asta mă doare cel mai mult."

Tăierea pinilor i-a revoltat și pe alți oameni din sat.

VITALIE GODOROG, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „Iaca uitați-vă, dacă este tăiat vârful, el nu mai crește. Este frumos, curat, dar iaca, uitați-vă, copacii sunt distruși. Au trecut mai mulți ani ca să crească copacii. Nu este o zi sau două. Era o frumusețe rară."

TUDOR NEGRUȘ, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „Cum nu ar fi, aici s-a depus muncă. Cineva a avut grijă de locul acesta, ca să fie frumos pentru sat, dar să distrugi, asta nu este normal."

MIHAIL GODOROG, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „Dacă știi că te gândești la ziua de mâine, cum poți să distrugi ce ai redat astăzi. Lipsa de înțelepciune distruge tot."

VALENTIN SÂRBU, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „Mi se rupe inima când doi - trei oameni vor să facă ceva pentru ecologie, sat, nepoți, alți varvori, pentru două săptămâni, au distrus zece copaci. Din el nu mai este copa, dar va rămâne tufar."

Indignați de cele întâmplate, soții Sârbu s-au adresat la primărie, poliție și Ispectoratul Ecologic Florești.

BORIS SÂRBU, locuitor al satului Izvoare, raionul Florești: „I-am spus domnului de la ecologie, că polițiștii nu au dreptul să intre în casă și nu pot depista cine a furat, deși eu le-am dat câteva indicii. Acum domnul de la ecologie îmi zice că eu tot nu pot intra în casă și nu am ce-ți face. Iaca acesta este răspunsul șefului de la Ecologie...Ei stau cu fundul în scaun, iarna cu încălzire, vara cu aer condiționat. Ei iese doar primăvara când fată oile că au nevoie de cârlani și toamna pentru brânză bună."

VLADIMIR ZGAVORDEI, primarul comunei Izvoare, raionul Florești: „Posibil că ei au fost furați numai pentru vânzare. Și primăria și polițistul de sector știu toți oamenii care se ocupă cu așa ceva și fură, dar nu avem dovezi că anume ei au furat. Te duci și-i întrebi și eu spun că nu au furat. Noi știm că ei, dar cu asta se rămâne. Nu te putem dovedi vinovăția."

După cele întâmplate, primarul a anunțat cî în localitate vor fi instalate opt camere de supraveghere, iar în locul pinilor distruși, în primăvară vor fi plantați alții. Am încercat să luăm legătura cu șeful Instectoratul Ecologic Florești pentru o reacție, dar Vitalie Ciorbă nu ne-a răspuns la telefon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: