image
Sursa foto: jurnal.md

Cum se descurcă părinții care muncesc în timp ce școlile și grădinițele sunt închise din cauza Covid-19

„În cazul închiderii școlilor și grădinițelor, guvernul a bifat măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor și a eliberat autoritățile de grijile pentru asigurare instituțiilor de învățământ cu produse de igienă și necesitatea de a întreprinde măsuri suplimentare de prevenire a infectării cu noul virus”. În același timp în România a fost inițiat un proiect de lege care obligă angajatorii să acorde zile libere plătite părinților pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a subliniat că părinții nu trebuie să fie nemulțumiți de închiderea instituțiilor de învățământ și trebuie să găsească soluții: „Avem vara grădiniție care își sistează activitatea din cauza reparațiilor și părinții găsesc soluții”.

Pe 11 martie Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin prin care toate instituțiile de învățământ din repubșică își sistează activitatea până pe 23 martie. Conform Ordinului ministerului Educației, Culturii și Cercetării (nr. 292 din 10.03. 2020), de astăzi, 11. 03.2020, începe un regim de carantină. Urmare acestei decizii, elevii nu vor putea participa, temporar, la lecții, activități extrașcolare, activități sportive și culturale. În contextul stării de alertă, solicităm, respectuos, părinților să ia măsurile de rigoare pentru a-și proteja copiii de pericolul COVID – 19.

Unii părinții se arată nemulțumiți deoarece în aceste zile nu au cu cine își lăsa odraslele în siguranță acasă. Aceștia spun că vor fi nevoiți să-i i-a cu ei la serviciu, astfel riscând să se îmbolnăvească, ori să-i lase singuri acasă fără supraveghere.

„Faptul că unul din părinți oricum pleacă la serviciu cu transport public, interacționând cu o grămadă de lume, revine acasă seara la copii care sunt în „carantină”. Nu văd nici un sens, sau toți în carantină sau nimeni”, menționează Nastea Danii.

„Au făcut carantină dar oficial foaie de boală nimeni nu vrea să deschidă”, susține Daria.

Întotdeauna statul își rezolvă propriile probleme, decât cele ale cetățenilor

Fondatoarea AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco a declarat pentru jurnal.md că în cazul închiderii școlilor și grădinițelor, guvernul a bifat măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor și a eliberat autoritățile de grijile pentru asigurare instituțiilor de învățămînt cu produse de igienă și necesitatea de a întreprinde măsuri suplimentare de prevenire a infectării cu noul virus.

„Statul ca întodeauna intervine cu jumătăți de măsuri, fiind mult mai preocupat de a-și rezolva propriile probleme, dar nu pe cele ale cetățenilor. Dacă totuși guvernul a considerat că situația e atât de dificilă, că se impune închiderea școlilor și grădinițelor, în același timp ar fi fost necesar și adoptarea unui ordin, care să-i asigure dreptul la concediu (plătit sau parțial plătit) pentru unul din părinte a circa 150.000 de preșcolari din Republica Moldova”, punctează Revenco.

Dumbrăveanu: „Părinții găsesc soluții”

Astăzi în cadrul unui briefing, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a menționat că instituțiile educaționale care nu vor respecta ordinul Ministerului Educației, privind întreruperea activității, în legătură cu riscul de infectare cu noul coronavirus vor fi sancționate. La fel ministra a comentat vizavi de nemulțumirea mai multor părinți, care s-au plâns că nu au cu cine lăsa copiii, fiind nevoiți să lucreze, punctând că părinții trebuie să găsească soluții.

„Există opțiuni reglementate de legislație, avem vara vacanțele copiilor, care sunt de durată, și părinții găsesc soluții, avem vara grădiniție care își sistează activitatea din cauza reparațiilor și părinții găsesc soluții. Legislația muncii prevede concediul anual, care este plătit, concediul neplătit, care este acordat de angajator, este regimul flexibil de muncă, reglementat de Codul Muncii. Angajatorii sunt în drept să le aplice în condițiile legislației muncii”, a spus Dumbrăveanu.

În același timp în România a fost înaintat un proiect de lege care ar obliga angajatorii să acorde zile libere plătite părinților în situații extreme

Legea privind acordarea unor zile libere părinților în situația închiderii școlilor spune că: „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme declarate de autorități. Prevederile se aplică tuturor angajaților din sistemul privat și public.”

Legea a fost inițiată încă din martie 2019. A trecut de Senat în iulie 2019. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, de unde a fost retrimis la Comisia de Muncă din Cameră, pentru analiză.

Noutăţile partenerilor

comentarii: