image
Sursa foto: privesc.eu

Deputat: „În 60 de zile ne-am putea trezi într-un stat fără multe drepturi; Cerem organizațiilor străine să monitorizeze RM”

Deputatul PPDA Dinu Plângău explică de ce nu a votat astăzi pentru instituirea stării de urgență. Unul dintre considerente este aspectul juridic, spune parlamentarul, cafre se arată îngrijorat de faptul că prin hotărârea votată astăzi Guvernului i se oferă pârghii de limitare la maximum a tuturor drepturilor și libertăților.

„Știu că e panică și că trebuie luate măsuri concrete și poate chiar mai dure în vederea combaterii acestei pandemii, însă Guvernul urma să vină și să ceară competențe practic nelimitate având un plan sau cel puțin niște măsuri concrete pe care urmează să le întreprindă în vederea instituirii stării de urgență. Aspectul juridic care m-a determinat să mă abțin de la votarea acestei hotărâri se include în legea nr. 10 din 2009 care prevede declararea stării de urgență în domeniul sănătății publice și oferă Guvernului și Comisiei pentru situații excepționale toate competențele, până la limitarea unor drepturi: cum ar fi dreptul la circulație sau instituirea carantinei în vederea combaterii situațiilor epidemiologice. Nu înțeleg de ce ar avea nevoie executivul de instituirea cenzurii sau schimbarea directorilor a unor intreprinderi private pe care le-au cerut azi de la Parlament. Ceea ce s-a instituit astăzi, stimați prieteni și reprezentanți ai mass-mediei este oferirea pârghiilor de limitare la maximum a tuturor drepturilor și libertăților. Mai mult ca atât, în această perioadă, noi ca stat nu vom mai avea practic opoziție, or Parlamentul nu va funcționa în regim normal, iar o parte din competențele acestuia se vor substitui de executiv”, explică deputatul.

Dinu Plângău mai spune că avem o situație excepțională și că, evident, sănătatea și viața omului e mai presus decât orice drepturi și libertăți, însă „ca oamenii să cedeze aceste drepturi și libertăți pentru 60 de zile, ei ar trebui măcar să știe că nu le cedează în zadar sau pentru alte scopuri decât cele de protecție a sănătății publice”.

„Sunt gata să lucrez și să ofer tot sprijinul pe care-l pot oferi oricând, să fiu constructiv și la temă. Mă tem doar că peste 60 de zile să nu ne pomenim într-un stat cu totul diferit, într-un stat cu cenzură, dictatură și fără drepturi prea multe. De asta am venit din numele Platformei DA cu mai multe inițiative și amendamente astfel încât cedarea unor drepturi să fie justificate și situația expres reglementată, precum și până ca statul să ceară ceva, să aibă un plan și să ofere cetățenilor ceva în loc, de la stimulente financiare și sociale, până la un minim de protecție. Am așteptat astăzi răspunsuri și explicații concrete de la Guvern, nu pentru mine, ci pentru cei de acasă care nu știu ce să facă în situația dată. Prieteni, doar cu îndemnul de a sta acasă, mă tem că nu rezolvăm prolemele care apar cu duiumul în toate domeniile de existență”, mai comentează Dinu Plângău.

În acest context, deputatul spune că vor solicita organizațiilor internaționale să monitorizeze evoluțiile din Republica Moldova în perioada pentru care s-a impus starea de urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: