image
Sursa foto: twitter.com

Croația, lovită de un nou cutremur, de 6.4, mai multe clădiri s-au prăbușit; Seismul s-a simțit și în Italia // FOTO

Un cutremur puternic a avut loc marți, în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Potrivit primelor informaţii, seismul a înregistrat o magnitudine de 6.4 și vine pe fondul panicii produse de un alt seism, produs cu o zi în urmă cu magnitudine de 5.2.

Epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic Euromediteranean (EMSC). Mai multe zone din Croaţia au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar liniile telefonice au fost afectate.

„Pur și simplu, casele se legănau", a povestit un localnic. 

„Am reuşit să scoatem un copil afară, era în maşină. Totul s-a prăbuşit, proprietarul este înăuntru, dar nu răspunde", a declarat un tânăr.

„E greu, am auzit că şi grădiniţa s-a prăbuşit. Nu erau copii în grădiniţă ...", a povestit altul.

Seismul a fost resimțit și în Italia, de-a lungul coastei Adriaticii, de la Trieste la Abruzzo, unde pompierii au primit sute de apeluri, scrie cotidianul La Repubblica.

Cu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis şefa executivului european pe Twitter.

Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi „vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie”.

Spitalul din Sisak a fost avariat, dar poate funcţiona normal în continuare, a menţionat directorul unităţii, Tomislav Dujmenovic, citat de Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: