Astfel, în cazul benzinei, prețul de 19 lei și 49 de bani pentru un litru este descifrat în felul următor: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.

Prețul de 17 lei și 41 de bani pentru un litru pentru motorină presupune: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.

ANRE amintește că, potrivit legii, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Potrivit instituției, în perioada 29 mai - 11 iunie, cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%).

Totodată, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină, precizează ANRE.

Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include: prima furnizorului rafinăriei; costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări; taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți; cheltuielile pentru convertirea valutei; cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate); alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale; profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.