image
Sursa foto: Jurnal.md

Dosarul Baștovoi: Înregistrare audio EXCLUSIVĂ în care Gheorghe Cavcaliuc îi dă indicații lui Ghenadii Ciugureanu

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baștovoi, a prezentat în această seară la Jurnal TV o înregistrare audio a unei discuții dintre Gheorghe Cavcaliuc și Ghenadii Ciugureanu, privind lichidarea unor oameni de afaceri.

În înregistrarea audio Gheorghe Cavacliuc îl instruiește pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar urma să discute cu Vladimir Mișcoi privind lichidarea peste hotarele țării a lui Vladimir Mișcoi, Anatol Stati și Gabriel Stati, iar de omorul acestora urmând să fie învinuit Andrei Baștovoi.

Înregistrarea ar fi fost făcută în luna august 2011, când Andrei Baștovoi și feciorul său Valentin erau deținuți în penitenciarul nr 13. Dosarul pornit pe numele lui Baștovoi pentru așa zisa comandă de lichidare fizică a celor trei persoane a fost deschis în baza principalului martor Vladimir Mișcoi.

Jurnal.md

Andrei Baștovoi a explicat cum a dat peste această înregistrare.

„Această înregistrare audio a fost descoperită întâmplător de noi. Ea era în față la începutul înregistrării pe CD și nu se auzea nimic. Noi când am audiat dosarul în ședință era o porțiune de 15 minute în care nu se auzea nimic. Și s-a propus să ascultăm în continuare sau dăm peste, și s-a decis că dăm peste și am pornit de acolo de unde vorbea acest Ciugureanu cu Mișcoi. Calitatea înregistrării era foarte proastă și eu am rugat unul dintre avocați să intervină la o cunoștință de a mea să curețe această înregistrare, să încercăm să obținem o calitate ca să o putem desluși. Și acela a curățit așa de bine încât a depistat această înregistrare. Deja la Apel noi am insistat și l-am chemat pe domnul respectiv în calitate de specialist, el a povestit în instanță cu ce metode a curățit, dar asta nu a impresionat foarte tare judecata, că era totul stabilit. După aceea a dispărut această probă din dosar, când am vrut la al doilea apel să reascultăm nu am mai găsit-o. Noi copia o aveam, dar din dosar a dispărut”, a explicat Andrei Baștovoi.

Andrei Baștovoi susține că președintele Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, și procurorul Lilian Cociu „au cusut cu ață albă acest dosar de o mie și ceva de pagini, iar Gheorghe Cavcaliuc a construit această poveste”.

În cadrul aceleiași emisiuni, Anatolie Macovei, fost angajat MAI, a declarat că Ghenadii Ciugureanu ar fi fost șantajat de Gheorghe Cavcacliuc și alte persoane.

Gheorghe Cavcaliuc nu a răspuns la apelurile telefonice repetate ale Jurnal TV pentru a comenta acuzațiile care i se aduc.

UPDATE 2.07.2021: Reacția lui Gheorghe Cavcaliuc la acuzațiile aduse.

Amintim că Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013 la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei petroliere „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Atunci denunțul a fost făcut de către omul de afaceri Anatol Stati, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la opt ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13. Amintim că soția lui Andrei Baștovoi, Svetlana Baștovoi, a decedat în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: