image
Sursa foto: jurnal.md

Chicu, discuție cu Orban în Polonia: Deocamdată nu există subiecte care ar afecta relaţiile cu România

Deocamdată nu există subiecte care ar afecta relaţiile comerciale, culturale, umanitare ori de alt gen, cu România. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Ion Chicu, după întâlnirea cu preşedintele Igor Dodon şi cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi.

Acesta a precizat că a avut o întâlnire cu omologul său român, premierul Ludovic Orban, în Polonia, unde a fost invitat săptămâna trecută la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului.

„Am avut mai multe întrevederi cu mai mulţi şefi de guverne, inclusiv cu omologul român, Ludovic Orban. Am discutat subiecte de interes comun. Vă asigur că relaţiile dintre RM şi România sunt la cel mai înalt nivel. Până când subiecte care ar afecta relaţiile comerciale, culturale, umanitare şi de tot genul, nu există”, a declarat Chicu.

Precizarea vine după ce anterior premierul României, a declarat în cadrul uneri întrevederi cu oficialii europeni la Bruxelles că ceea ce se întâmplă în R. Moldova, după căderea Guvernului Sandu şi formarea unui Guvern PSRM, fără singura forţă politică clar proeuropeană „reprezintă o involuție” care creează îngrijorare şi că Guvernul Chicu „nu poate fi considerat un partener serios”.

Precizarea mai vine după ce Igor Dodon a pretins că ţine un discurs în „limba moldovenească” la APCE şi membrul APCE, Viorel Badea a declarat este o gravă jignire adusă culturii române. Totodată el s-a interesat dacă unionismul, văzut ca o identitate spirituală şi culturală comună, este considerat un delict de opinie în R. Moldova. Dodon a evitat să dea un răspuns direct.

„Credeţi că preşedintele statului trebuie să fie de acord cu cei care vor să distrugă statul? Înţeleg că sunt opinii diferite, înţeleg opinia lor, dar nu o împărtăşesc. Este un subiect care aruncă umbră asupra relaţiei noastre. Fraţi, fraţi, dar fiecare e stăpân la el acasă. În rest, cu drag vă aşteptăm la noi, cu drag venim noi la voi”, a răspuns Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: