image
Sursa foto: GettyImages

Testele pentru detectarea COVID-19 pot fi efectuate și în două laboratoare private din capitală

Testele pentru detectarea virusului COVID-19 pot fi efectuate și în alte două laboratoare private din ţară, în afară de laboratotul ANSP, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară certificate IVD, informează ANSP.

Precizările au venit după ce în această dimineață întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, în frunte cu Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19 la un laborator privat din Chișinău.

„Pentru înlăturarea incertitudinilor apărute în spaţiul public, menţionăm că iniţial, testele erau efectuate prin două reacţii diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanţă fiind înlăturată”, se arată scris în comunicatul emis de ANSP.

Potrivit consilierului prim-ministrului, Vitalie Dragancea, decizia de a merge la un laborator privat a fost luată pentru a nu împovăra laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Consilierul mai spune că testele au fost achitate din propriul buzunar, că nimeni din echipa Guvernului nu prezintă simtome, dar că s-a luat decizia în scop de precauție.

În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chişinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: