image
Sursa foto: jurnal.md

Explicația halucinantă a lui Leancă privind studiile fiului său, plătite de Șor: „N-am știut, am rugat un amic să se ocupe”

Fostul premier Iurie Leancă afirmă că n-a aflat decât peste câțiva ani că studiile făcute de fiul său în Marea Britanie au fost plătite de o firmă a lui Ilan Șor.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, Leancă a declarat că „un prieten” s-a ocupat de această problemă și că el n-a știut nimic decât după ce a fost chemat la audieri la procuratură în legătură cu acest caz.

Mai mult, Iurie Leancă s-a încâlcit în declarații în cadrul emisiunii, menționând că acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în 2012, adică înainte să înceapă problemele în sistemul bancar. În realitate, tranzacții au fost două, dintre care una în 2012 și alta în 2013.

„Nu știu dacă am voie să vorbesc, dar vă zic ceea ce a fost. Credeți, nu credeți, e problema dvs. În 2012, fiind ministru de Externe, eram în deplasare când am primit un telefon de la școala unde Tristan a început să-și facă studiile. Și mi s-a spus că urgent trebuie să fac plata respectivă. Fiindcă eram plecat și dura câteva zile până reveneam la Chișinău, l-am sunat pe un bun amic de al meu care mi-a fost coleg în compania unde activasem până atunci și l-am rugat să se ocupe de problema respectivă până mă întorc eu acasă. La revenire l-am întrebat: „Gicu, ai făcut?”. „Am făcut”. Am uitat de problema aceasta, am întors banii și atât. În 2016, am fost invitat la procuratură pentru a fi interogat tocmai pe acest lucru. După aia l-am întrebat pe prietenul meu de ce și cum s-a întâmplat că a plătit nu compania, ci prin una dintre firmele lui Șor. Mi-a spus că compania nu putea plăti, fiindcă avea anumite angajamente. Ei au mai avut conlucrări cu domnul Șor și până atunci, au mai făcut anumite tranzacții și până atunci, era anul 2012, nu era 2014, nu era 2013. Și ei s-au achitat între dânșii, eu m-am achitat cu prietenul meu. În 2016 abia am aflat că tranzacția s-a făcut printr-o companie a domnului Șor”, a spus Leancă.

În momentul în care realizatorul emisiunii, Val Butnaru, i-a pus în față actele care demonstrează că n-a fost un singur transfer, ci două, dintre care unul exact în 2013, Leancă a insistat că „a făcut acest lucru prin prietenul său”.

„De două ori?!”, a întrebat Val Butnaru. „De două ori”, a răspuns succint Iurie Leancă.

În apărarea sa, Leancă a mai spus că atunci când a devenit prim-ministru, i s-a propus mită un milion de dolari ca să „închidă ochii” la un caz. „Am refuzat un milion și m-aș fi lăcomit la 40 de mii de dolari? Eu nu sunt bogat, dar nici sărac”, a mai spus Leancă.

În context, întrebat dacă a zburat vreodată cu avionul lui Ilan Șor, Iurie Leancă a răspuns: „Nu exclud că am zburat cu avionul lui Șor, dar a fost plătit de Guvern atunci când, de vreo două ori, în calitate de prim-ministru, am fost nevoit să apelez la un zbor charter.”

Iar întrebat dacă în 2013 a zburat la ziua de naștere a lui Anatol Stati la Frankfurt, Iurie Leancă a spus că, de fapt, era ziua sa de naștere și că de închirierea avionului s-a ocupat Vladimir Filat, așa cum inițial cei doi zburaseră în Belgia, la funeraliile fostului președinte al Partidului Popular European.

„În 2013, pe 19 octombrie, am plecat cu dl Vlad Filat în Belgia, la funeraliile fostului președinte al PPE, dl Martens. La întoarcere, m-am oprit la Frankfurt. Am venit cu avionul pe care dl Filat l-a închiriat, și după aia cu acel avion am venit înapoi. Dânsul a fost responsabil de acel avion. Și a fost ziua mea de naștere. Nu eu am închiriat avionul. Dl Vlad s-a ocupat de avion”, a mai spus Leancă.

Vedeți mai jos ce declarații au mai fost făcute în cadrul ediției de aseară a „Cabinetului din Umbră”:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: