image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA cere demisia lui Leancă după investigația Jurnal TV, despre studiile fiului său care au fost finanțate de Șor

După ce Jurnal TV a publicat o investigație prin care a demonstrat că Ilan Șor a plătit pentru studiile făcute în Marea Britanie de către Liviu Tristan Leancă, fiul mai mic al lui Iurie Leancă, Platforma Demnitate și Adevăr a cerut demisia acestuia din funcția de viceprim-ministru pentru Integrarea Europeană.

„Recent, Jurnal TV a publicat probe concludente despre faptul că studiile feciorului lui Iurie Leancă au fost finanțate de compania Tomton Tramp Corp, care este controlată de Ilan Șor și figurează în rapoartele Kroll și dosarul furtului miliardelor. Anume Iurie leancă în complicitate cu Adrian Candu, Dorin Drăguțan, Corneliu Gurin și Anatol Arapu au promovat și au semnat Hotărârea Guvernului nr. 938 din 13 noiembrie 2014, prin care, contrar legislației în vigoare, executivul a oferit garanții de stat în valoare de 9,6 mlrd. lei, după ce Banca Națională a acordat un credit de urgență pentru cele trei bănci devalizate, controlate de Șor. Totodată, Guvernul Leancă a demonstrat o neglijență crasă în serviciu, întrucât după emiterea actului normativ menționat, nu a fost înstaurată administrația de stat în aceste instituții financiare. Prin urmare, la 25-26 noiembrie 2014 doar din Banca Socială au fost sustrase peste 13,5 mlrd. lei. În continuare, garanțiile de stat respective au servit drept temei pentru împovărarea cetățenilor țării, care sunt obligați să recupereze banii furați în suma aproape dublă. Totodată, lipsa progresului în investigarea jafului bancar a fost una din cauzele principale a suspendării asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene., a menționat Andrei Năstase.

„Platforma DA cere demisia imediată a lui Iurie Lenacă din funcția de viceprim-ministru pentru Integrarea Europeană. Autosesizarea Procuraturii Anticorupție și deschiderea unui dosarul penal. Platforma DA va continua să facă toate demersurile necesare pentru a stopa derapajele grave ale actualei puteri”, a mai menționat Andrei Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a spus că „lipsa unei investigații în cazul jafului secolului a fost una dintre cauzele suspendării ajutorului macrofinanciar din partea UE”.

Potrivit investigației Jurnal TV, numele fiului lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, apare în rulajele companiei Tomton Trade Corp în transferuri pentru o școală privată din orașul Cambridge, Marea Britanie, în care a învățat tânărul. Astfel, Ilan Șor a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă.

Plățile făcute spre Leancă se încadrează în perioada de după preluarea de către Șor a controlului asupra Unibank. Și au precedat preluarea Băncii Sociale și a Băncii de Economii. Este vorba despre o etapă la care, potrivit investigațiilor Kroll, portofoliul de credite acordate grupului de companii și persoane afiliate lui Șor a început să crească vertiginos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: