image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Nicu Popescu: Un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Rusia vor să revină acasă

Un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Rusia doresc să revină în țară, afirmă ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină din Federația Rusă. Acum aproximativ 10 zile am anunțat că vom menține pe perioada de weekend deschis consulatul din Moscova, pentru a face față numărului sporit de cereri pentru titluri de călătorie. Este absolut clar că oriunde s-ar afla, cetățenii RM nu își doresc să fie atrași în acest război. În acest sens vom face tot posibilul pentru a menține RM, cetățenii noștri în afara acestui război”, a declarat Nicu Popescu.

Oficialul a adăugat că situația este mai complicată pentru persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse și se află acolo.

„Fiind pe teritoriul Federației Ruse și deținând cetățenia Federației Ruse, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ din țara în care se află, inclusiv în ceea ce ține de mobilizare. La această etapă nu avem date agregate pe care le putem anunța public referitor la cazuri de recrutare, dar aici vreau să amintesc că este ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat. Îndemnăm cetățenii noștri să nu se implice în acest război”, a adăugat Nicu Popescu.

Precizăm că titlul de călătorie poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Republica Moldova, dacă ați pierdut, a expirat sau vi s-a furat pașaportul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: