image
Sursa foto: AFP

Proteste violente la Bruxelles, în apropierea instituțiilor europene; Mai multe clădiri au fost vandalizate // VIDEO

Au fost violențe, duminică, la Bruxelles, la proteste față de restricțiile impuse pentru limitarea infectărilor cu SARS-CoV-2. Manifestanții s-au apropiat de sediile instituțiilor Uniunii Europene și au aruncat în forțele de ordine cu diverse obiecte. Polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea furioasă. Mai multe clădiri au fost vandalizate de manifestanți.

Aproximativ 50.000 de persoane au ieşit duminică pe străzile din Bruxelles pentru a protesta față de măsurile de sănătate publică luate de autorităţile belgiene. Mitingul a degenerat în violenţe chiar în apropierea sediului Comisiei Europene.

Organizatorii, între care World Wide Demonstration for Freedom şi Europeans United for Freedom, au invitat manifestanţi din alte ţări europene să participe la demonstraţia de duminică, unde au fost văzute steaguri olandeze, poloneze, franceze, dar şi româneşti, a relatat AFP, preluată de Agerpres.

Aceasta a fost cea mai mare dintr-o serie de demonstraţii desfăşurate în capitala belgiană în ultimele luni. Manifestaţii împotriva certificatului sanitar - necesar, printre altele, pentru a avea acces în restaurante şi la evenimente culturale - au loc în mod regulat în Bruxelles de câteva săptămâni şi unele dintre demonstraţiile anterioare au fost, de asemenea, marcate de ciocniri cu poliţia.

Cel puţin 70 de persoane au fost arestate în timpul protestului, pentru posesie de obiecte periculoase sau interzise sau pentru deteriorarea proprietăţii, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Trei poliţişti şi 12 protestatari au fost transportaţi la spital, dar niciunul nu a suferit răni grave.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a condamnat violenţele şi distrugerile din timpul protestului masiv desfăşurat duminică la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare ale autorităţilor belgiene.

În violenţele care au izbucnit au fost sparte geamuri ale birourilor Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, principalul organism diplomatic al acesteia. Josep Borrell a postat pe Twitter o fotografie a unui geam spart şi a mulţumit poliţiei pentru intervenţie. „Condamn cu fermitate distrugerile şi violenţele fără sens de la manifestaţia de astăzi de la Bruxelles”, a scris el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: