image
Sursa foto: ria.ru

Putin a semnat: Rusia anexează ilegal încă patru regiuni din Ucraina - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson

Este oficial: După Crimeea, Rusia anexează ilegal încă patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Vladimir Putin a semnat, cu puțin timp în urmă, tratatele în acest sens, după ce a susținut un discurs susținut la Kremlin.

Anexarea are loc după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

„Populația din Zaporojie și Herson, Donețk și Lugank a votat la referendum, rezultatele sunt cunoscute. Oamenii au ales. Singura alegere - Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar legile Rusiei se vor aplica aici pentru că aceasta este dorința a milioane de cetățeni. E dreptul lor natural, un drept bazat pe realitatea istorică. Rușii, ucrainenii nu au rădăcini atât de diferite. Nu este nimic în neregulă ca acești oameni să vrea să se întoarcă ța țara mamă. Timp de 8 ani au fost amenințați de genocid”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a amenințat că aceste regiuni vor fi apărate prin „toate mijloacele” și a somat Ucraina să înceteze focul.

„Ne vom apăra pământul cu toate forțele și mijloacele pe care le avem la dispoziție, vom face totul pentru a asigura viața în siguranță a poporului nostru. Aceasta este marea misiune de eliberare a poporului nostru”, a adăugat Putin.

semnatsemnat
anexareanexare

Deşi Rusia controlează aproape întregul Lugansk, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre regiunea Doneţk, controlată de ruşi doar în proporţie de 60%. Întrebat ce se va întâmpla cu teritoriul care nu se află sub control rusesc, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a răspuns: ''Urmează să fie eliberat''.

Peskov a adăugat că întreaga regiune Doneţk va deveni parte a Rusiei. ''În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporojie, mai trebuie clarificat'', a mai spus el.

Precizăm că Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu va avea nicio valoare legală şi merită să fie condamnată. El a subliniat fără echivoc că anexările încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite şi ''sunt în contradicţie cu tot ceea ce se presupune că trebuie să apere comunitatea internaţională''.

Noutăţile partenerilor

comentarii: