image
Sursa foto: Jurnal.md

Munca ei presupune intervenții subtile și determinate: Află povestea de viață a femeii care conduce Serviciile Secrete

Munca ei presupune intervenții subtile și determinate. E o meserie captivantă, spune Diana Roman-Lungu, ofițer în cadrul Serviciului de Informație și Securitate, unde lucrurile se văd altfel. Femeile au putere de a schimba lumea și luptă cu stereotipurile formate de-a lungul anilor, mărturisește Diana Roman-Lungu, într-un interviu exclusiv pentru Jurnal TV.

Femeile care activează în cadrul serviciilor speciale sunt învăluite de mister. Mai mult chiar decât bărbații. Secretele au atras-o și pe Diana Roman-Lungu, care a ales conștient să fie ofițer de securitate.

Diana Roman-Lungu, ofițer în Serviciul de Informație și Securitate: „Provin dintr-o familie modestă, unde valorile sunt respectul, responsabilitatea, buna credință și moralitatea. Am ajuns să servesc Republica Moldova pentru-că de mic copil am știut și am avut curajul să îmi împlinesc visele. Acest spirit al dreptății și al justiției mi-a fost insuflat de către părinții mei, cei care m-au încurajat și m-au susținut în drumul vieții mele și toate punctele de vedere."

Diana este una din puținele femei din Republica Moldova, care și-a dorit cu adevărat să lucreze în Serviciul de Informații. Mereu și-a dorit să fie ca tatăl ei, care a activat în Poliție.

Diana Roman-Lungu, ofițer în Serviciul de Informație și Securitate: „De fapt și tatăl meu a activat în toată cariera sa ca ofițer de investigație și iată, în 2007 am ajuns să fiu încadrată în organele de drept, unde am activat zece ani pană în momentul când am primit oferta de angajare în SIS."

Și i-a reușit într-o meserie dominată de bărbaţi.

Diana Roman-Lungu, ofițer în Serviciul de Informație și Securitate: „În prezent conduc direcția responsabilă de asigurarea securității și protecției interne al serviciului, de depistarea prevenirea și contracararea canalelor de scurgere a informațiilor atribuite la secret de stat, de prevenirea și combaterea manifestărilor de corupție și conflictelor de interese, în care ar putea fi implicat personalul serviciului. Respectării legislației și disciplinei de serviciu."

Ofițerul SIS nu consideră că ar putea exista vreo piedică în calea performanţei, mai ales dacă activezi într-un domeniu, pe care îl stăpânești foarte bine.

Diana Roman-Lungu, ofițer în Serviciul de Informație și Securitate: „Și iată că de patru ani sunt mandră de faptul că dețin statutul de ofițer SIS. În acești patru ani am muncit mult, dar datorită reușitelor am obținut mai multe mențiuni și distincții. Una la care țin foarte mult am primit-o anul trecut este medalia Sfânta Fericita Agafia de la Cușeleuca este oferită această medalie în semn de recunoștință pentru activitate."

Într-o lume a bărbaților multe cuvinte nu își găsesc locul, pentru că în această lume femeile au fost mereu respinse, dar ele sunt dovadă că schimbarea e posibilă. Diana ne convinge că femeile au putere de a schimba lumea și luptă cu stereotipurile formate de-a lungul anilor.

Diana Roman-Lungu, ofițer în Serviciul de Informație și Securitate: „Am puterea și datoria morală de a schimba în primul rând percepția despre noi, femeile. Cu acest scop și mă prezint în calitate de formator în fața colegilor din cadrul Institutului Național de Informații. Acolo merg cu instruiri periodice cu privire la egalitatea de gen."

Un conducător din cadrul SIS ne-a declarat că femeile din Serviciu sunt inteligente, perseverente, flexibile, posedă aptitudini de comunicare, manifestă echilibru în gândire și acțiuni, dau dovadă de capacități organizatorice. Avem rezultate foarte bune inclusiv la capitolul lucrului operativ, conspirativ care este realizat de femei, femei ofițeri. Avem în cadrul serviciului doamne, care au funcții de șef, doamne care au reușit să demonstreze inclusiv prin propriul exemplu.

Diana mereu a practicat sportul, iar până la 16 ani a făcut atletica ușoară. Merge cu regularitate la sala de sport. Antrenamentul este unul specific, de rezistență, care include și procedee de autoapărare.

În serviciu, în afară de inteligență, se pune accent și pe pregătirea fizică. Femeile trebuie să aibă pregătirea fizică foarte bună, deoarece cot la cot lucrează cu bărbații și participă la diferite misiuni. Noi nu facem diferență între femei și bărbat, pentru noi e ofițer SIS.

Capacitatea de analiză și lucrul în echipă sunt calități imperioase, pe care le are și Diana Roman-Lungu.

Diana Roman-Lungu, Serviciul de Informație și Securitate: „În acest an mi-a fost conferit gradul de locotenent colonel al SIS, grad cu care mă mândresc mult și mă bucură mult că femeile în serviciu sunt apreciate. Și acordarea încrederi profesionale te motivează și te face să faci lucrurile din ce în ce mai bine și să-ți valorifici capacitățile."

Diana Roman-Lungu a reușit să gestioneze foarte bine statutul de ofițer de informație cu cel de soție, mamă, fiică, având noroc că familia îi este mereu alături și o susține în toate.

În această săptămână se împlinesc 30 de ani de la crearea instituțiilor securității statului. Un mesaj pentru toți ofițerii de la SIS are și Diana Roman-Lungu.

Diana Roman-Lungu, Serviciul de Informație și Securitate: „Vă doresc să dați dovadă în continuare de curaj, vitejie și patriotism, să fiți sănătoși să vă fie familiile voastre sănătoase, iar bunul Dumnezeu să vă vegheze mereu și să vă aibă în pază."

Noutăţile partenerilor

comentarii: