image
Sursa foto: presedinte.md / wikipedia.org

Maia Sandu, decorată cu cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei - Ordinul lui Vytautas cel Mare cu Lanțul de Aur

Președinta Maia Sandu, aflată astăzi în vizită oficială la Vilnius, cu ocazia Zilei Statalității Lituaniei, a fost decorată cu cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei - Ordinul Vytautas cel Mare cu Lanțul de Aur.

„Sunt foarte onorată că am primit cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei, Ordinul Vytautas cel Mare. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova și al meu personal, vă mulțumesc! Sunt onorată de acest gest de prietenie și apreciere. Aceasta este prima mea vizită în țara dumneavoastră frumoasă în calitate de Președinte al Republicii Moldova - dar nu este deloc prima noastră întâlnire. Îmi amintesc foarte bine una dintre vizitele mele anterioare la Vilnius, când am luat autobuzul de la aeroport spre oraș în direcția greșită. A fost o aventură, dar pot spune că acum vă cunosc țara mai bine. De asemenea, am avut plăcerea să-l găzduiesc pe Domnul Președintele Gitanas Nauseda de două ori la Chișinău - în mai 2021 și, din nou, în mai 2022. Există un dialog bun între țările noastre și la nivel executiv și la cel parlamentar. Doamna Prim-ministru Ingrida Șimonytė a vizitat Republica Moldova în decembrie anul trecut, iar președintele Parlamentului dumneavoastră a vizitat țara mea în luna ianuarie a acestui an. Mă voi întâlni, de asemenea, cu ei astăzi, mai târziu”, a declarat Maia Sandu, într-un discurs susținut la Vilnius.

Ordinul Vytautas cel Mare cu Lanțul de Aur este conferit conducătorilor Lituaniei sau ai altor state, precum și cetățenilor acestora, pentru merite excepționale față de Lituania.

Anterior, Ordinul a mai fost acordat la alte 32 persoane. Ordinul este din argint, 36 mm în diametru. Pe aversul medaliei - Crucea Ordinului Vytautas cel Mare. Pe revers - coroana regală, inscripția „Vytautas cel Mare” și anii domniei sale, 1392-1430.

Noutăţile partenerilor

comentarii: