image
Sursa foto: edway.edu.au

Germania: Şomajul a atins cel mai scăzut nivel de la reunificare

Rata şomajului în Germania s-a stabilizat la 5% în luna decembrie 2018, cel mai scăzut nivel de la reunificare, încheind un an marcat de intrarea cu succes a refugiaţilor pe piaţa muncii din Germania, arată cifrele oficiale publicate vineri, transmite Agerpres.

Conform datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere publicate de Oficiului federal pentru muncă, numărul şomerilor a scăzut cu 14.000 de persoane în luna decembrie comparativ cu luna noiembrie. În date brute, mai puţin reprezentative pentru tendinţa de fond, dar care sunt utilizate ca punct de referinţă în dezbaterile publice, numărul şomerilor a crescut cu 23.000 comparativ cu luna noiembrie, dar a scăzut cu 175.000 comparativ cu luna decembrie 2017.

"Scăderea şomajului de lungă durată şi progresele realizate în materie de integrare a refugiaţilor pe piaţa muncii sunt remarcabile", a declarat preşedintele Oficiului federal pentru muncă, Detlef Scheele.

Din cei peste un milion de refugiaţi care au ajuns în Germania după 2015, aproximativ 400.000 dintre ei urmează un program de formare profesională sau au un loc de muncă, cum a anunţat în luna decembrie preşedintele federaţiei patronatelor germane (BDA) Ingo Kramer.

Cu toate acestea, pe fondul lipsei mâinii de lucru, în special în anumite sectoare precum îngrijirea persoanelor în vârstă, şefii de companii din Germania nu încetează să pledeze pentru o politică de imigraţie mai susţinută.

În schimb, Oficiul federal pentru muncă subliniază că în ceea ce priveşte gradul de ocupare al migranţilor economici, şomajul în rândul persoanelor originare din Europa de Est şi Balcani creşte uşor în fiecare an.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: