image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Momentul în care Filat este adus la judecată în noul dosar; Primele declarații ale fostului premier

Astăzi are loc ședința de judecată în noul dosar de spălare de bani pe numele lui Vladimir Filat. Fostul premier a fost adus cu dubița și escortat de mascați până în sala de judecată, unde i-au fost scoase cătușele.

Jurnaliștii au sărit cu întrebări, însă fostul premier a îndemnat presa să nu perturbeze ședința de judecată.

Întrebat cum comentează noul dosar pe numele său, Filat le-a spus jurnaliștilor: „Haideți să lăsăm instanța să-și facă munca”.

Precizăm că prima ședință în noul dosar de spălare de bani, pe numele lui Vladimir Filat, trebuia să aibă loc săptămâna trecută, dar a fost amânată pe motiv că judecătoarea Valentina Garabajiu și-a luat abținere de la cauză.

Acum cauza este examinată de completul de judecători format din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Olga Eftodi. „Datorită importanței acestui dosar, s-a decis că va fi examinat de un complet de judecători”, a menționat avocatul lui Filat.

Potrivit acuzațiilor procurorilor în noul dosar, Filat a încheiat în 2013 un contract de asistență în campania electorală pentru un partid la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Fostul premier ar fi achitat către această companie suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Vladimir Filat a fost reţinut în octombrie 2015, după ce i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. El a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Ex-premierul a fost denunţat de către controversatul om de afaceri Ilan Şor, care le-a declarat anchetatorilor că i-ar fi dat mită.

Filat a declarat în cadrul şedinţei Parlamentului că deţine informaţii, în urma cărora arena politică din ţară ar putea sări în aer, dar nu a mai făcut aceste dezvăluiri. A respins însă învinuirile şi a spus că este victima unei răfuieli politice pusă la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ar sta în spatele furtului miliardului. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: