image
Sursa foto: Jurnal.md

Nemerenco acuză socialiștii că nu au făcut nimic să aducă un vaccin în RM, iar pe cel adus vor să-l comercializeze la privat

Înregistrarea la Agenția Medicamentului a vaccinului rusesc Sputnik nu s-a făcut cu scopul ca cetățenii din Republica Moldova să aibă acces la vaccin, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă ar aștepta să primească autorizația de import ca să fie comercializate în instituții private din RM și să fie oferite contra plată. Anunțul este făcut de ex-ministrul Sănătății, consilierul prezidențial Ala Nemerenco.

Consiliera s-a arătat deranjată de criticile vehemente lansate de reprezentanții actualei majorități parlamentare la adresa vaccinului donat de România.

„Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații. Asta când au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a notat Ala Nemrenco într-o postare pe pagina sa de facebook.

Consilierul a mai adăugat că înregistrarea vaccinului Sputnik la Agenția Medicamentului s-a făcut nu pentru ca cetățenii să aibă acces la un vaccin, ci pentru a fi comecializat în instituțiile private din Chișinău. „Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente”, a subliniat ex-ministra.

„Sănătatea oamenilor nu este însă o competiție. Avem nevoie de milioane de doze, este loc pentru toți. Noi vom munci in continuare pentru a aduce vaccinuri calitative pentru că trebuie să vaccinăm și pedagogii, și polițiștii, și pompierii, și mulți alții. Nu contează țara de producție, contează dragostea față de țara ta și oamenii ei”, a conchis consiliera.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat pentru IPN că există decizia Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor –în țară să fie aduse vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății. Dat fiind că Agenția Medicamentului din Moldova a decis autorizarea vaccinului Sputnik V, probabil a avut argumente, despre care însă Ninel Revenco spune că nu cunoaște.

Cât despre posibilitatea comercializării vaccinului în instituțiile medicale private, coordonatoarea Programului național de imunizări a spus că este prematur de discutat despre aceasta, dar în opinia sa, vaccinurile trebuie să fie asigurate gratuit.

Amintim că la începutul acestei luni, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că vaccinul rusesc poate ajunge în RM pe trei căi. „Sunt trei căi pe care vaccinul rusesc să ajungă în Republica Moldova. Primul, prin ajutoare umanitare, așa cum a venit din România. Sper că va fi o donație și din Federația Rusă. A doua cale este prin intermediul achizițiilor de stat. Noi trebuie urgent să achiziționăm un milion de vaccinuri. A treia cale, clinicile private pot să procure aceste vaccinuri și să le propună populației”, a spus Dodon. Ulterior Zinaida Greceanâi a convocat membrii Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință, solicitând identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: