Potrivit surselor, ridicările de la Curtea de Apel Chișinău au loc în dosarul pornit pentru trafic de influență și corupere pasivă, în care sunt vizați doi ofițeri de investigație de la INI, ( Vladimir Coropcean și Vitalie Procopii) care au fost reținuți pe 12 septembrie.

Atunci Procuratura Anticorupție anunța că subalternul șefului de direcție a cerut aproape 15 mii de euro de la un agent economic pentru a-l ajuta să scape de urmărire penală pentru evaziune fiscală. Ambii ofițeri au fost reținuți atunci pentru 72 de ore, în izolatorul CNA, iar ulterior au primit încă 30 de zile de arest de la instanța de fond. Decizia instanței a fost atacată de avocații celor doi ofițeri la Curtea de Apel Chișinău.

În ziua în care urma să se ia o decizie asupra contestației (pe data de 23 septembrie) magistrații de la Curtea de Apel Chișinău ar fi comis abateri disciplinare în momentul pronunțării încheierii judecătorești.

Mai exact, în timp ce se pronunța contestația despusă, judecătorul care enunța decizia a fost ghiontit de un alt coleg, iar acesta brusc a declarat că pronunțarea se amână pentru ziua următoare (24 septembrie la ora 14.00).

STENOGRAMA

„Cauza Procopii Vitalie, Colegiul Penal respinge ca nefondat recursul (...magistratul este ghiontit, ca să schimbe decizia) oi mă iertați, pronunțarea pentru data de 24 septembrie la ora 14.30 de minute”

Ofițerii CNA cred că cei doi învinuiți ar fi găsit „un drum spre libertate” prin intermediul magistraților, iar a doua zi, pe data de 24 septembrie cei doi au fost plasați în arest la domiciliu.