image
Sursa foto: tulsaworld.com

Alegeri locale în Polonia: Partidul de guvernământ a scăzut față de parlamentarele din 2015 și a pierdut capitala Varșovia

Partidul de guvernământ din Polonia, Partidul Lege și Dreptate (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a obținut 32,3% la alegerile locale de duminică, în scădere față de procentul de la alegerile parlamentare din 2015, conform unui exit poll realizat de Ipsos și citat de Euronews. Cea mai neașteptată înfrângere a PiS a avut loc în cursa pentru primăria Varșoviei, unde candidatul Opoziției, Rafał Trzaskowski, s-a impus în fața lui Patryk Jaki, canditatul PiS.

Partidele aflate în opoziție, Platforma Civică (PO) și Partidul Popular Polonez (PSL), au adunat împreună 41% din voturi.

La ultimele alegeri locale din 2014, PiS a câștigat 26,9%, mai puțin decât la alegerile de duminică. În schimb, la alegerile parlamentare din 2015, în urma cărora a și format guvernul, PiS – partidul controlat cu mână de fier de Jarosław Kaczyński – a obținut 37,6%.

Principalul partid de opoziție, Platforma Civică, și-a menținut un rezultat relativ constant la ultimele două alegeri, când obținuse 26,3% la alegerile local din 2014 și 24,1% la alegerile parlamentare din 2015.

Al doilea partid de opoziție, PSL, a obținut 16,6% la alegerile de duminică, cu 7 puncte procentuale mai puțin decât alegerile locale din 2014, scrie g4media.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: