image
Sursa foto: jurnal.md

Mitropolitul Vladimir: „Decizia Consiliului pentru Egalitate privind scoaterea crucifixului din MAI - un act de blasfemie”

Decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității privind scoaterea crucifixului din holul Ministerului de Interne este una „nedreaptă și mioapă” și constituie un „act de blasfemie”, se spune în mesajul Mitropoliei Moldovei.

„Biserica Ortodoxă din Moldova califică drept nedreaptă și mioapă această decizie și sprijină reacția majorității cetățenilor în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară. Crucea este reprezentată pe stema RM. Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă. Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, se spune în mesajul semnat de Mitropolitul Vladimir.

Totodată, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove califică decizia Consiliului pentru Egalitate drept „act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”.

„Îndemnăm membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră”, conchide mesajul Mitropoliei.

Amintim că ieri Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o decizie în privința crucifixului inaugurat la Ministerul de Interne în perioada în care Andrei Năstase era ministru. Hotărârea prevede că instalarea unui crucifix în holul Ministerului de Interne „reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri”, că Andrei Năstase trebuie să prezinte scuze publice, iar Ministerul să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

La rândul său, Năstase a declarat că nu are de gând să prezinte scuze publice.

„Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul din MAI”, a spus Andrei Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: