image
Sursa foto: Jurnal.md

Ședință extraordinară a Comisiei Unificată de Control; Au discutat probleme organizatorice, nu și despre răpiri

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit pe data de 10 noiembrie în cadrul unei ședințe extraordinare organizată la Bender. Despre aceasta a anunțat serviciul de presă al Biroului politici pentru Reintegrare.

Membrii CUC au aprobat înlocuirea prin rotație a trei observatori militari delegați de Ucraina. Mandatul acestora este de a monitoriza situația și de a documenta încălcările regimului stabilit al Zonei de Securitate, în comun cu observatorii militari din Republica Moldova, Federația Rusă și regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost prezentați și au intrat în exercițiul funcției o parte din noii experți din cadrul delegației Republicii Moldova, desemnați de Guvern la 9 decembrie, curent.

Membrii Comisiei Unificate de Control au luat act de raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2020.

Ulterior ședința CUC a eșuat din motivul că partea transnistreană a respins includerea pe agenda oficială a problemelor legate de prezența posturilor ilegale și de răpirea cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

Ca rezultat Delegația Republicii Moldova a emis o declarație în care a criticat tensionarea continuă a situației în Zona de Securitate și blocarea intenționată a lucrărilor Comisiei Unificate de Control de către exponenții Tiraspolului.

„Prin acțiunile provocatoare și poziția contraproductivă, aceștia resping orice soluție de compromis care ar putea readuce Comisia Unificată de Control în aria activității regulamentare”, au menționat reprezentanții Chișinăului.  

Delegația Republicii Moldova și-a reconfirmat angajamentul de a soluționa pe cale pașnică conflictul din regiunea transnistreană a țării și s-a adresat celorlalți participanți ai Comisiei Unificate de Control „pentru a da justă apreciere acțiunilor distructive ale părții transnistrene care afectează realizarea proceselor de pacificare pe râul Nistru potrivit principiilor stabilite în Acordul din 21 iulie 1992”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: