image
Sursa foto: magistrat.md

Judecător implicat în accident în urma căruia a murit o tânără; A fost absolvit de pedeapsă, deși ar fi avut viteză excesivă

Denis Guzun, numit judecător acum câteva luni la Judecătoria Chișinău, a fost implicat, pe când avea 21 de ani, într-un accident de mașină, în urma căruia a decedat o femeie. Deși experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză, acesta a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și judecătorul Ghenadie Morozan, iar victima a fost găsită vinovată, scrie Anticoruptie.md. Denis Guzun este fiul magistraților Ion și Maria Guzun.

Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs, în seara de 13 aprilie 2009, la intrarea în satul Căpriana. În urma tamponării automobilelor de model BMW 520 și Toyota Corola, a decedat o femeie de 29 de ani.

Denis Guzun le-a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A încercat să frâneze, însă nu a reușit.

ordonanțăordonanță

În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat, mai scrie Anticoruptie.md.

ordonanțăordonanță

În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea. Procuratura Strășeni a dispus încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pântea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pântea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco. La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Râșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun, ordonanțele semnate de Pântea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.

ordonanțăordonanță

Amintim că, în 2010, Ion Guzun era judecător la Curtea de Apel Bender, iar Maria Guzun, la Curtea de Apel Chișinău. Din 2014, Ion Guzun a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție. Dinastia de judecători Guzun a fost subiectul investigațiilor jurnalistice, în care s-a arătat că averile deținute de familia respectivă nu s-ar încadra în limitele veniturilor legale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: