image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-directorul Metalferos dezvăluie cum compania a ajuns sub controlul lui Plahotniuc: „Mi s-a dat de înțeles să plec din RM”

Fostul director al întreprinderii „Metalferos”, Victor Ostap, a relatat în detalii în ce mod compania a ajuns să fie controlată de Vladimir Plahotniuc. În cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, omul de afaceri a dezvăluit că în 2006, după ce compania a devenit una profitabilă, cel puțin 70 % din veniturile acesteia ajungeau la Plahotniuc și oamenii din anturajul său.

Potrivit lui Victor Ostap din 2003 până în 2005 compania a activat fără probleme.

„După alegerile parlamentare din 2005 s-a început o etapă absolut neclară. Vânzările au inceput să fie ascunse. Au apărut conflicte că livram ferul dar banii nu veaneau, banii rămâneau la compania lui Vladimir Andronachi. Noi ne creditam de la banci. Într-un cuvânt atunci a început o relatie care nu mă mai interesa”, a spus Victor Ostap.

Fostul director relatează că atunci a întreprins mai multe acțiuni în speranța că va fi primit în audiență de fostul președinte Vladimir Voronin . „N-am mai fost primit, dar a venit Igor Grigoriev, prietenul lui Igor Dodon și Sergiu Catan, nașul acestuia, care mi-a zis că trebuie să eliberez funcția de director. Eu, care am muncit atâția ani și am ridicat întreprinderea mi s-a dat de înțeles: șterge-o! Mi s-a mai spus că la CNA este inițiat un dosar împotriva mea. Mi s-a sugerat că e mai bine să fug din RM”, a relatat fostul director.

În urma acestor presiuni, Victor Ostap a plecat din RM timp de nouă luni.

„În acea perioadă deja 70% din banii întreprinderii ajungeau la companiile lui Plahotniuc. În ultimul timp în cadrul întreprinderii rămâneau doar banii pentru salarii, nu mai era nicio dezvoltare”, a mai spus acesta.

Fostul director a mai precizat că în 2008 întreprinderea avea un profit de cel puțin 20 de milioane de dolari.

„După 2009, știu că Plahotniuc cerea câte 100 de dolari de tonă să rămână la partid. Și dacă se transportau câte 180 de tone, 18 milioane ajungeau anual la PDM. Vreau să menționez că atunci când Plahotniuc a devenit „stăpânul” statului, profitul întreprinderii a crescut. Din 100%, doar 15 rămâneau la „Metalferos” și constituiau dividentele acționarilor”, a mai relevat fostul director și acționar al întreprinderii SA „Metalferos”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: