image
Sursa foto: jc.md

Copiilor în continuare li se bagă pe gât pește cu paraziți, produse expirate și de proastă calitate

În 2019 în școli și grădinițe pe masa copiilor au ajuns produse neconforme, precum pește cu paraziți, produse alimentare cu termen expirat și produse interzise prin lege.

După ce în 2016 Ghena le băga pe gât copiilor pește împuțit, cartofi stricați și alte produse expirate, iar procurorii au pornit 32 de cauze penale, cinci persoane fiind condamnate, Ministerul Sănătății a elaborat noi meniuri bogate în fructe și legume proaspete, cel puțin pe hârtie. Totuși copiii mai sunt hrăniți şi azi cu produse alimentare de proastă calitate, cu termen expirat, afirmă specialiștii ANSA.

Reprezentanții agenției au menționat că pe parcursul anului 2019, în urma verificării instituțiilor de învățământ, au fost depistate probleme majore în alimentația copiilor. Multe dintre produsele livrate în școli și grădinițe sunt fără etichetă sau aceasta este incompletă. La fel, specialiștii au depistat loturi de produse cu termen expirat, precum lapte, ouă de găină, ouă de prepeliță, produse interzise, castraveți murați, făinoase în exces și pește cu paraziți.

Majoritatea produselor livrate de unii agenți economici sunt de o calitate proastă

Directorul adjunct ANSA, Oleg Lișcenco, a declarat în cadrul ședinței că în procesul de alimentația și aprovizionarea instituțiilor cu produse alimnetare există multe neconformități. „Majoritatea produselor livrate de unii agenți economici sunt de o calitate proastă, trebuie să oprim acest proces”, a spus Lișcenco.

Șeful direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, Roman Vengher, a menționat că în urma controalelor efectuate în municipiu s-a depistat că există încă multe instituții de învățământ care au utilaj vechi de peste 30 de ani.

„În 52 de instituții, blocuri alimentare necestită reparații, 10 insituții nu au unde depozita produsele alimentare, alte 11 instituții nu au ustensile, utilaj figorific”, a declarat Vengher.

Acesta a menționat că unii agenți economici nu respectă contractul de achiziții, se cere pește file, dar se livrează altceva. La fel mulți agenți economici livrează fructe și legume fără acte de proveniență și fără datele agricultorului.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vrea externalizarea procesului alimentar din instituțiile de învățământ

Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general din cadrul MECC, a declarat în cadrul ședinței că ministerul își dorește să externalizeze din instituții serviciul de alimentație a copiilor și că acest proces trebuie să se ocupe persoane calificate.

„Cine se face responsabil că în cratița copiilor ajung produse neconforme? Țineți minte cum am fost toți chemați la tablă în timpul scandalului alimentelor alterate din 2016? În 2020 ne propunem să externalizăm acest proces”, a punctat Crudu.

Specialiștii din cadrul achizițiilor publice au menționat că susțin centralizarea achizițiilor și sunt gata să efectueze instruiri cu părțile contractante.

„Există probleme multe și se referă la elaborarea documentelor, îndeplinirea incorectă a caietelor de sarcini, nelivrarea produselor în termenul solicitat, necorespunderea calității produselor”, susține Nadejda Tănase, din cadrul Agenției Achiziții Publice.

Acum două săptămâni, în cadrul ședinței primăriei Chișinău, primarul general, Ion Ceban, menționa că direcțiile de educație din Chișinău ar putea să nu mai organizeze licitații în vederea selectării firmelor care vor asigura copiii din gradinițe cu produse alimentare. Ceban a declarat că urmează să inițieze negocieri cu Reprezentanța ONU în Republica Moldova, astfel încât aceasta să preia gestionarea achizițiilor de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din țară.

Dosarul alimentelor alterate bate pasul pe loc

Amintim că în noiembrie 2016 a avut loc scandalul licitațiilor trucate și alimentelor alterate, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Nici în 2020 dosarul alimentelor alterate nu are o finalitate definitivă, iar firma „Lovis Angro” implicată și găsită vinovată de către instanța de judecată, livrează în continuare produse alimentare în grădinițele și spitalele din toată republica.

În 2017, pe 24 martie, în plenul Parlamentului a fost prezentat raportul de activitate a Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare. Trebuia să fie audiat în plen procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, însă solicitarea nu a fost susținută. Dosarul alimentelor alterate din 2016 nu a ajuns în judecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: