image
Sursa foto: sie7edechiapas.com

Raportor special al ONU în RM: PG să înceteze imediat urmărirea penală a avocaților care apără opoziția sau vocile incomode

În Republica Moldova, apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de denigrare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără vocile incomode, jurnaliștii se confruntă cu limitări în ceea ce privește accesul la informații, iar instituțiile naționale pentru apărarea drepturilor omului se simt ignorate în practică.

Sunt câteva dintre concluziile Raportorului special al Națiunilor Unite privind situația apărătorilor drepturilor omului, Michel Forst, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită în Republica Moldova.

„În timpul vizitei mele, acuzațiile de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor au fost una dintre principalele preocupări abordate de organizațiile societății civile. Judecătorii care examinează cazurile sau adoptă decizii în mod independent și în conformitate cu legislația națională și internațională privind cazurile sensibile din punct de vedere politic, pot risca să fie hărțuiți, concediaţi sau acuzaţi penal în mod neîntemeiat din motive cum ar fi luarea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite”, spune Michel Forst în raportul său.

De asemenea, expertul ONU a fost informat despre faptul că mass-media și organizațiile societății civile nu au întotdeauna acces la procesele judiciare, mai ales în cazurile sensibile din punct de vedere social și politic. Organizațiile societății civile s-au plâns că au fost cazuri când audierile în instanță au avut loc cu ușile închise fără motive legale pentru aceasta.

Michel Forst s-a arătat preocupat de mai multe acuzații îngrijorătoare care i-au fost aduse la cunoștință în legătură cu acuzațiile administrative sau penale privind declarații pretinse nefondate sau motive falsificate cu care se confruntă avocații care apără personalități din opoziție, vocile diferende sau sensibilizarea privind cazurile de corupție și încălcările drepturilor omului care nu se conformează cu principiul legalității și nu respectă standardele internaționale privind drepturile omului.

„Aceasta este o tendință care a fost inițiată împotriva adversarilor politici și a judecătorilor în anul 2014 și care a fost extinsă asupra avocaților și ai altor membri ai societății civile de la începutul anului 2016. Procuratura Republicii Moldova ar trebui să înceteze imediat urmărirea penală pe motive arbitrare a avocaților care apără personalități din opoziție sau vocile incomode. Avocații trebuie să beneficieze de mecanisme suplimentare de protecție ca apărători ai drepturilor omului”, se spune în raport.

Michel Forst a mai îndemnat autoritățile din Republica Moldova să aprobe pachetul de reglementări privind infracțiunile de ură și discursurile de ură care se află în prezent în Parlament. Totodată a recomandat asigurarea unei protecții eficiente a persoanelor LGBTI prin extinderea listei motivelor de discriminare, crimă de ură și discurs de ură prin includerea orientării sexuale și a identității de gen în rândul motivelor de discriminare.

„Deoarece Republica Moldova și-a exprimat intenția sa de a candida ca membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, aș dori să invit Guvernul să examineze posibilitatea de a introduce angajamente voluntare privind protecția și promovarea drepturilor apărătorilor drepturilor omului în candidatura sa”, spune în încheiere raportorul special al Națiunilor Unite privind situația apărătorilor drepturilor omului din Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: