Protestatarii s-au adunat în oraşele din Rusia pentru a se ridica împotriva propunerii guvernului de a creşte vârsta de pensionare. Protestele au fost organizate de susţinătorii liderului opoziţiei, Alexei Navalny , care este arestat în arestul administrativ pentru organizarea unui protest neautorizat în capitală în ianuarie.

Represiunea a fost cea mai puternică în cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, potrivit mass-mediei locale independente şi OVD-Info, o organizaţie nonprofit care monitorizează detenţiile. Grupul a declarat că cel puţin 354 de persoane au fost reţinute în oraş.

Imaginile de la protestele de la Sankt-Petersburg au devenit rapid virale. Un fotograf local, David Frenkel, a confirmat CNN că a capturat două imagini deosebite, respectiv detenţia unui băiat de vârstă şcolară şi a unui pensionar mai în vârstă.

Navalny este în mare măsură exclus din presa de stat, dar a ajuns la o audienţă mare printr-un canal YouTube şi prin intermediul reţelelor sociale. Un cont de Twitter al lui Navalny a postat un videoclip despre arestarea unui activist, în timp ce el a difuzat un eveniment live de la protestul de la Moscova.

Protestele organizate de Navalny au devenit un mijloc de exprimare a nemulţumirii faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi corupţia guvernului. Popularitatea lui Putin rămâne în mod constant ridicată, dar a fost afectată de controversa pensiilor.