image
Sursa foto: reporteris.ro

Iohannis şi politica „paşilor mărunţi” pentru Republica Moldova

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din R.Moldova care se vor desfăşura pe 24 februarie a început vineri într-un context deloc fericit pentru statul frate dintre Prut şi Nistru. Bătălia principală se va da între binomul PDM-PSRM şi Blocul ACUM, miza acestor alegeri fiind crucială pentru viitorul R.Moldova, care pare că a intrat într-o spirală fără sfârşit ale jocurilor binomului Plahotniuc-Dodon, de pe axa EST-VEST. În această ecuaţie un rol important l-ar fi putut juca preşedintele Klaus Iohannis, dar din păcate poziţiile sale cu privire la subiectul R.Moldova au fost prudente, într-o anumită cadenţă dictată de situaţia din teren şi de politica Germaniei, se spune într-o analiză publicată de Jurnaliștii.ro.

Din păcate războiul dintre Palate de la Bucureşti (din ultimii trei ani) a aruncat în aer mai multe dosare de politică externă, printre care şi cel al R.Moldova, întrucât Guvernul şi Preşedintele au poziţii diferite pe subiectele „fierbinţi”, care privesc România şi implicit românii din vecinătatea graniţelor. Parteneriatul PSD-PDM (Partidul Democrat din R.Moldova, al oligarhului Vladimir Plahotniuc) a îngropat „pentru mult timp viitorul R.Moldova”, în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a sponsorizat populismul Cabinetului hibrid al lui Plahotniuc de la Chişinău, iar banii  alocaţi pentru şcoli, drumuri şi spitale sunt „apă de ploaie” într-un spaţiu care a fost pierdut, sau mai bine spus cedat bucată cu bucată oligarhului moldovean (Vladimir Plahotniuc).

Acesta este un personaj binecunoscut oamenilor cu greutate din PSD, încă din vremea lui Adrian Năstase, cât şi serviciilor de informaţii de la Bucureşti, care i-au permis să se dezvolte cu bani de la Bucureşti, ca reprezentat al PETROM pentru R.Moldova. Spre deosebire de Traian Băsescu, Klaus Iohannis a fost precaut în relaţia cu R.Moldova şi nici nu a taxat vehement derapajele oligarhului Vladimir Plahotniuc de la Chişinău, într-un moment în care fostul premier Mihai Tudose împreună cu o „întreagă şleahtă” de partid făcea în vara anului 2017 o vizită la Chişinău, şi gira într-o manieră total neinspirată legea mixtă electorală, care tranşează jocul electoral moldav în favoarea cartelului pro-rus PDM-PSRM.

Atunci ca şi cum, Iohannis a preferat să tacă sfătuit de cohorta de consilieri de la Cotroceni, când ar fi putut să iniţieze o strategie cu paşi concreţi pentru R.Moldova. Într-o primă fază,  şeful statului ar fi putut să se centreze pe apropierea de valorile euro-atlantice, şi apoi pe REUNIRE. Dar pentru politicienii de la Bucureşti şi Chişinău, REUNIREA este un subiect fierbinte de care se folosesc numai în scopuri electorale, de când votul celor aproximativ 1 milion de moldoveni cu paşaport românesc a început să conteze.

Profitând şi de apatia opoziţiei PNL-USR-PMP pe subiectul R.Moldova, coaliţia PSD-ALDE a continuat în aceşti ani să gireze politic şi financiar „aşa zisul regim european al lui Vladimir Plahotniuc”, în timp ce preşedintele pro-rus Igor Dodon a împroşcat cu „noroi” de fiecare dată când a avut prilejul în imaginea României.

Preşedintele Klaus Iohannis a ratat o şansă uriaşă în aceşti ani pe spaţiul R.Moldova în ceea ce ar fi putut să fie o opoziţie moldavă unită, format din  Blocul ACUM şi formaţiunile pro-unioniste. În opinia mea, Andrei Năstase şi Maia Sandu au făcut o greşeală tactică că nu au reuşit să ajungă la un acord cu PL şi facţiunea unionistă care a ales să meargă separat pe liste.

Cred că vremea „valizelor cu bani” purtate pe axa Bucureşti-Chişinău (tur-retur) de anumite grupări din servicii, analişti, jurnalişti şi oameni de afaceri în numele celebrului „Pod de Flori” a trecut demult, iar cohorta de consilieri din jurul Preşedintelui poate ar fi trebuit să iniţieze o strategie, pentru ca oamenii de afaceri români să pătrundă pe piaţa din R.Moldova. Fără o prezenţă economică  solidă a Bucureştiului în R.Moldova, REUNIREA va rămâne un deziderat pe hârtie pentru cei care simt cu adevărat româneşte pe ambele maluri ale Prutului.

Cum strategia pentru R.Moldova lipseşte cu desăvârşire în momentul de faţă la Bucureşti, ne mulţumim cu vizita de curtoazie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu la Chişinău, şi cu asigurările sale că lucrurile merg într-o direcţie pro-europeană în statul frate dintre Prut şi Nistru. De asemenea, eu cred că coaliţia PSD-ALDE a pus „batista pe ţambal” în cazul R.Moldova şi din considerente electorale, întrucât în acest spaţiu doar preşedintele Traian Băsescu şi PMP contează.

Pentru Dragnea şi camarila sa o înţelegere tacită cu fratele Vladimir Plahotniuc este mai bună în contextul în care nu deranjează Federaţia Rusă, care controlează din umbră spaţiul şi totodată le asigură liniştea mandatului de la preşedinţia Consiliului European.

USR, PNL şi PLUS sunt formaţiunile politice care par interesante aparent de ceea ce se întâmplă cu adevărat în R.Moldova, după momentul anulării victoriei în alegerile pentru Primăria Chişinăului a lui Andrei Năstase, iar acest lucru este îmbucurător şi-l vom vedea în sprijinul, pe care acestea îl vor acorda Blocului ACUM.

Întorcându-mă la preşedintele Iohannis, cred că este timpul să iniţieze o strategie de politică externă pentru R.Moldova, chiar dacă după 24 februarie, pe PRUT s-ar putea să ne trezim cu o nouă „CORTINĂ de FIER”, dacă va câştiga la scor cartelul format din PSRM şi PDM.  De asemenea, nu cred că mai este cazul ca statul român să trimită la Chişinău oameni slabi, de genul fostului consul acoperit Ion Nuică, umilit public de una dintre fetele „SIS-ului” moldovean în vara anului 2009, când diplomaţia românească a încetat practic să mai conteze în teren sau să gireze trucarea unor concursuri ca să fie trimişi oameni ”de paie”, fără nicio legătură cu spaţiul, cu pile la partid şi servicii.

Până atunci, preşedintele Iohannis ar trebuie să se gândească serios la modelul polonez de analiză şi expertiză pe spaţiul estic, inclusiv Republica Moldova. Totuşi, un lucru pozitiv pentru preşedintele Iohannis a fost întâlnirea cu liderul Blocului ACUM, Andrei Năstase de la Iaşi, de acum patru zile, într-un context dificil pentru opoziţia moldavă, aflată în plin război hibrid cu cartelul PDM-PSRM, încă din startul campaniei electorale.

Un episod al acestui asalt mediatic declanşat de oamenii lui Plahotniuc împotriva lui Andrei Năstase şi al Maiei Sandu l-am văzut pe larg la dezbaterea organizată la Bucureşti, de Fundaţia Universitară a Marii Negre. În acel spaţiu de dialog, un „băieţaş de la curtea lui Plaha” alături de „fost jurnalist onest din vremea marelui PRO tv” au căutat să îi ducă în derizoriu pe cei doi lideri ai opoziţiei de la Chişinău, prin întrebări care nu aveau legătură cu subiectul discuţiilor, fiind mai apropiate de bucătăria internă a spaţiului moldav.

Şi acesta este numai începutul unei campanii electorale care s-ar putea solda chiar cu arestarea lui Andrei Năstase şi a Maiei Sandu în eventualitatea în care scorul obţinut de Blocul ACUM îl va deranja pe Plaha, pentru „trădare de patrie” prin reactivarea scandalului Kozlowska (pe larg puteţi citi aici). Într-un asemenea scenariu, ce va face guvernarea PSD-ALDE care asigură preşedinţia Consiliului European? Nimic….

Dar dumneavoastră, domnule preşedinte Klaus Iohannis ce veţi face?

Veţi analiza?

PS. Din păcate, trădarea politicienilor de la Bucureşti şi duplicitatea celor de peste Prut au creat premisele „reinstaurării unei noi Cortine de Fier în R.Moldova” după 24 februarie, iar aşa zisa marotă a anticipatelor, în cazul în care nu se va constitui o majoritate în primăvară, este numai o premisă falsă în mintea unor aşa zişi analişti de mucava.

Jurnaliștii.ro

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: