image
Sursa foto: novostipmr.com

MAEIE condamnă implicarea copiilor în activitățile GOTR și cere retragerea trupelor rusești din Transnistria

MAEIE reconfirmă demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 12 iunie zece copii din Transnistria au depus jurământ față de Grupul Operativ al Trupelor Ruse. Astfel acești copii s-au alăturat detașamentului „Steaua Roșie” ce aparține mișcării militar-politice rusești „Iunarmia” (armata tânără). Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a luat notă cu nedumerire de „manifestațiile solemne” organizate recent de către Grupul Operativ de Trupe Ruse cu prilejul recrutării unui nou grup de copii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în rândurile Mișcării obștești „Юнармия” din Rusia, despre care se relatează într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse.

copiicopii

Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară, se arată în comunicatul MAEIE.

În acest context, MAEIE reconfirmă demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante.

Ministerul reiterează de asemenea poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având în vedere că aceasta va contribui efectiv la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții pașnice a conflictului transnistrean în baza parametrilor stabiliți în documentele OSCE adoptate inclusiv cu sprijinul Federației Ruse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: