image
Sursa foto: jurnal.md

Cu un deficit uriaș, bugetul de stat pentru 2019 a fost aprobat; Guvernarea, convinsă că UE va trimite bani „după alegeri”

Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost aprobat în primă lectură. Discuțiile în Parlament au fost încinse, or bugetul pentru anul viitor vine cu un deficit uriaș pe care guvernarea intenționează să-l acopere cu banii Uniunii Europene. Mai exact, din asistența macrofinanciară care a fost suspendată din cauza derapajelor democratice, lentoarea anchetei jafului bancar, invalidarea alegerilor locale, adoptarea sistemului electoral mixt și multe altele.

Guvernanții însă sunt siguri - alegerile parlamentare se vor desfășura corect, iar după asta vor curge banii de la UE. Mai puțin optimiști sunt însă deputații din opoziția parlamentară, care au calificat proiectul bugetului pentru 2019 drept unul „preelectoral” și „de supraviețuire a guvernării”.

Cele mai multe îngrijorări în legătură cu bugetul pentru anul viitor au fost legate de prevederea că peste 4 miliarde de lei vor din deficitul bugetar vor fi acoperite din finanțarea externă.

„Bugetul prevede un deficit de 5,5 miliarde de lei. Cum intenționați să acoperiți acest deficit? Văd că indicați granturi și aveți mare speranță că va fi deblocată asistența din partea Uniunii Europene, ceea ce este sub mare semn de întrebare. O altă sursă de venit sunt indicate vânzări, active, chestii și amenzile, care sunt prevăzute cu o creștere de 170 de milioane față de anul precedent. Ce înseamnă asta? Privim din start la oameni ca la viitori criminali, că vor încălca legea? Care a fost logica că ați prevăzut așa sumă mare pentru amenzi?”, s-a interesat deputatul Lilian Carp.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că este vorba despre o estimare și că dacă banii obținuți din amenzi nu ar fi fost incluși la venituri, acești bani erau „morți” până la anul viitor.

„Da, înțeleg dacă ar fi fost prevăzută o creștere de 10%, dar e de aproape 50%. Eu înțeleg că am pus iar poliția prin tufari”, a insistat Carp.

„Pornim de la anii precedenți și luăm în calcul niște factori de creștere. Unul dintre ele este mărimea unității convenționale, care s-a majorat”, a spus Armașu.

„Degrabă cred că n-o să aveți cui pune amenzi, că lumea pleacă din RM”, a punctat Lilian Carp.

Și deputata PCRM Elena Bodnarenco a întrebat ce se va întâmpla dacă UE nu va relua finanțarea pentru RM.

„Dacă nu„iziuneaeuși restabilirea relațiilor cu partenerii externi, va fi greu de adunat acești bani”, a spus Bodnarenco.

Armașu: „Viziunea Guvernului e că după alegerile parlamentare, RM își va menține cursul. Vor avea loc alegeri parlamentare corecte și vom reuși să deblocăm relațiile cu partenerii și vom beneficia de aceste finanțe”, s-a arătat convins Armașu.

„De ar avea încrederea dvs și ambasadorul Uniunii Europene...”, a adăugat deputata PCRM.

„4 miliarde din granturi - este prea optimist. Sunt mari semne de întrebare”, a adăugat și deputatul PL Ion Apostol.

„După tot ce am ascultat, s-ar părea că ar trebui cu toții să exclamăm „Ura!”. Eu o să exclam: „SOS! SOS! SOS!” Este un deficit nemaivăzut, din care 49% se preconizează să fie acoperite din surse externe. Oare nu clar a spus ambasadorul UE, Peter Michalko, că din pricina derapajelor democratice, jaful bancar, invalidarea alegerilor din Chișinău, finanțarea a fost suspendată pentru o perioadă nelimitată de timp?”, a declarat deputatul PL Valerian Bejan.

„Acesta nu este buget, ci planul de supraviețuire a actulului guvern. E un buget preelectoral. PCRM propune respingerea proiectului”, a declarat deputatul PCRM Oleg Reidman.

La rândul său, și deputatul Lilian Carp a criticat prevederea acoperirii unei mari părți din deficit din asistența financiară a Uniunii Europene.

„Dacă privim la acest buget, e doar un tabel de venituri și cheltuieli. Granturile sunt văzute ca unica salvare. Jumătate din deficit preconizați să-l acoperiți din banii care n-au venit anul trecut. Ce vă face să credeți că după alegeri, dacă veți avea aceleași apucături, veți primi banii? Restul deficitului se prevede a fi acoperit din vânzări. Altă sursă de venit sunt cetățenii - 500 de milioane sunt prevăzute ca venituri din amenzi. Vom vedea iar polițiști prin tufari și pe sub garduri. Degrabă veți avea un singur radar - la vamă, pentru că toată lumea pleacă din țară. Din păcate, nu am văzut să fie indicate veniturile din amnistia fiscală, că așa se spunea, că o să vină bani, zajiveooom. Nici până azi nu știm câte persoane au beneficiat de această aminstie, cine sunt ei, câți bani au venit. Asta denotă că altul a fost scopul acestei amnistii fiscale”, a punctat deputatul Carp.

Într-un final, proiectul a fost votat în primă lectură.

Precizăm că în bugetul de stat pentru 2019 sunt prevăzute venituri în sumă de 42,1 miliarde de lei (în creștere cu 14% față de anul trecut), cheltuieli de 47,6 miliarde de lei (creștere cu 13,5%) și un deficit de 5,5 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, bugetul de stat pentru anul viitor se bazează pe o creștere economică estimată la 4%, o inflație de 4,9 la sută, un avans al exporturilor de 13,5 la sută și al importurilor - de 9,4%.

Proiectul mai prevede că pentru fondul rutier sunt stabilite mijloace în sumă de peste un miliard de lei, iar pentru Programul de reparație a drumurilor publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale și a străzilor – în sumă de 950 de milioane de lei, etc. Pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” se prevăd alocații în sumă de 80 de milioane de lei, inclusiv 50 de milioane de leim pentru onorarea garanțiilor de stat în cadrul Programului.

De asemenea, pentru proiectarea şi construcţia Arenei Chișinău sunt pplanificate 100 de milioane de lei, în calitate de aport în capitalul social al SRL-ului noului creat.

Bugetul de stat pentru anul viitor stabileşte că, la situaţia din 31 decembrie 2019, datoria de stat internă nu va depăşi 25,7 miliarde de lei, datoria de stat externă – 36,9 miliarde de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: