image
Sursa foto: Jurnal.md

Parlamentul de legislatura a XX-a, LEGAL CONSTITUIT; În lipsa unei majorități, deputații au luat PAUZĂ // UPDATE

UPDATE 13.54 // A fost anunțată crearea a trei fracțiuni parlamentare: PD, PSRM și Șor. În lispa unei majorități parlamentare, moderatorul ședinței a anunțat pauză.

UPDATE 13.42 // Fracțiunea PSRM va fi condusă de Zinaina Greceanâi, iar fracțiunea PD - de Pavel Filip.

Blocul ACUM va anunța formula de activitate în Parlament în următoarele zece zile.

„Blocul ACUM Platforma DA și PAS rămâne unit. În ceea ce privește forumele în care vor activa, vom veni cu un răspuns în termenul legal”, a declarat Andrei Năstase.

Inițial nu era clar în ceea ce privește fracțiunea Partidului Șor. Marina Tauber a început un discurs în afara temei. „Doamnă, aveți fracțiune?” a insistat președintele ședinței Eduard Smirnov. Ulterior, Tauber a revenit la subiect și a anunțat crearea fracțiunii Partidului Șor.

UPDATE 13.37 // A demarat procedura de constituire a fracțiunilor.

UPDATE 13.33 // „Politica externă a Republicii Moldova nu trebuei să fie pro-rusă sau pro-UE, ci trebuie să fie pro-Moldova”, continuă Dodon, promovând orientarea lansată de PD.

Totodată, șeful statului a îndemnat partidele din Parlament la discuții privind crearea unei majorități parlamentare.

UPDATE 13.29 // „Restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile de stat trebuie să fie o prioritate”, spune Dodon, care vorbește în discursul său despre „salvarea neamului” și „asigurarea statalității. „Orice încercare a vreunui partid de a-și impune voința cu forța va crea repulsie în rândul cetățenilor”, a adăugat șeful statului.

UPDATE 13.23 // Parlamentul de legislatura a XX-a se consideră legal constituit. Președintele Igor Dodon susține un discurs în fața deputaților.

UPDATE 13.09 // Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, prezintă raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

________________

Noul Parlament se întrunește la această oră în ședința de constituire. Legislativul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.

PoalelungiPoalelungi

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Începând cu ora 13, Jurnal TV va transmite în regim de Breaking News evenimentele din Parlamentul Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: