image
Sursa foto: jc.md

„În loc de utilaje pentru prepararea bucatelor la grădinițele din Băcioi, Șalari a reparat un monument cu 300.000 de lei”

Pe 22 august la o grădiniţă din Băcioi s-au intoxicat 36 de copii și două angajate al instituției. Conform analizelor de laborator, cauza infecției a fost Salmonella. Mai mulți părinții din localitate susțin că incidentul ar fi avut loc din cauza inventarului și utilajelor vechi din bucătărie, iar de acest fapt s-ar face vinovat primarul comunei, Vitalie Șalari, care risipește banii publici după propriul plac, și nu după necesități. Șalari susține că învinuirile sunt politice și că de delapidări, tranzacții, achiziții dubioase trebuie să se ocupe organele de drept, dar nu mass-media. Din 2012, se tot repară clădirea Grădiniței nr. 140 din Băcioi (reparaţie în valoare de circa 20 de milioane de lei), însă finisarea acesteia nu are sorți de izbândă.

Acum două săptămâni, 36 de copii cu vârste cuprinse între doi şi şase ani şi două persoane adulte au ajuns la spital în urma unei intoxicații după ce au consumat alimente la Grădinița nr. 101 din Băcioi. În urma rezultatelor de laborator, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că e vorba despre salmonella. Activitatea instituției a fost sistată și va fi reluată după ce vor fi procurate la insistența ANSA noi utilaje pentru prepararea bucatelor.

Conform Agenției, intoxicația a avut loc din cauza utilajelor vechi și neconforme din instituție. Mai mulți părinți susțin că și în celelalte grădinițe din localitate inventarul din bucătării este vechi, iar de vină este primarul Vitalie Șalari care nu acordă prioritate necesităților comunei și cheltuieşte banul public în interesele proprii.

„Grădinițele din Băcioi se află într-o stare catastrofală de prin anii 1960”

„Inventar și utilaje vechi în bucătăriile grădinițelor din sat, dar Șalari pune granit pe gardul monumentului de 300 000 de lei al Soldatului necunoscut, monument situat pe str. Independenţei din comuna Băcioi. Lux și nebunie în sărăcie! Cineva se joacă cu viața și siguranța copiilor. În timp ce satul e plin de gropi, grădinițele construite prin anii 1960 se află într-o stare catastrofală, cartiere întregi stau fără apă, lumină și gaz, fără trotuare decente și marcaje rutiere, copiii în școli merg la veceuri din curte, primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, repară gardul monumentului cu granit în valoare de 300 mii de lei! Priorități și transparență în administrarea banilor publici – zero”, susține Dumitru Crețu, locuitor din Băcioi.

Locuitorii comunei menționează că primarul aranjează achizițiile primăriei cu diferiți agenți economici în contracte de valoare mică doar ca să evite procedura publică, transparentă și legală a licitațiilor.

„Vitalie Şalari este împotriva normelor în vigoare și răspunderii morale față de locuitori. În lipsa unui plan anual de achiziții aprobat de Consiliul local Băcioi, risipește banii publici după propriul plac. Manipulează cu tot felul de contracte și se înțelege cu agenții economici să-i întoarcă „otkat”-ul, 40% din suma de pe contract”, se arată într-o plângere adresată redacției.

„Și până la incident am solicitat utilaj nou”

Lilia Breahnă, directoarea Grădiniței nr. 101 din Băcioi, unde a avut loc intoxicația în masă, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că deocamdată activitatea grădiniței este sistată, până ce ANSA va efectua un nou control și utilajul nou va ajunge în instituție.

„Imediat după incident, dar și până atunci am solicitat utilaj nou. După 23 august, am făcut repetat solicitare la primărie, am dus tratative, am căutat soluții, s-a discutat cu primarul și contabila, înainte de a vă telefona dvs. (3 septembrie, marți), pe o parte din conturi au fost făcute transferurile de bani și vom procura utilajul necesar pentru prepararea bucatelor, dar rămâne de văzut când vor ajunge acestea în instituție”, menționează Breahnă.

Viceprimarul comunei, Ilie Leahu, a declarat că consiliul a alocat bani și pentru inventar. „Dar despre prioritățile cheltuirii banilor, mă abțin să vorbesc, toate contractele de valoare mică sunt semnate de primar și recepția tuturor lucrărilor, la fel, le face Primăria, iar despre prioritizarea lucrului întrebați la fel primarul. Primarul este responsabil direct”, susține Leahu.

Vitalie Șalari: „Cazul cu intoxicația este ieșit din comun și nu aș vrea ca din el să se facă show-uri politice, mai ales în campania electorală”

Primarul comunei Băcioi susține că învinuirile care i se aduc sunt cu tentă politică, iar în ce priveşte procurarea bunurilor pentru grădinițe, directorii decid care sunt prioritare.

„Au dorit să procure în mod prioritar alte bunuri decât utilajul tehnic, dar directorul decide ce procură. Ceea ce spuneți dvs. este o campanie electorală. De ce primarul este vinovat, dar nu viceprimarul, căci a avut toate împuternicirile? De delapidări, tranzacții, achizițiile dubioase trebuie să se ocupe organele de drept, dar nu mass-media. Eu nu mai cred în plângeri, sunt de la partid și au scopuri partinice. Cazul cu intoxicația este ieșit din comun și nu aș vrea ca din el să se facă show-uri politice, mai ales în campania electorală. Vinovați sunt toți, respectiv primarul, dacă e rău, e judecat primarul, dacă face bine, nu se vede”, menționează Șalari.

Banii s-au cheltuit, dar reparația grădiniței nu s-a finalizat

În anul 1984, a fost construită clădirea Grădiniței nr. 140, tip „Romaniță”. Capacitatea clădirii este de 140 de locuri, şapte grupe. În anii 2012-2014, au fost semnate și realizate mai multe contracte pentru reparația grădiniței, finanțate din bugetul municipal. Suma totală contractată pentru lucrările de reparație a grădiniței constituia peste 20 de milioane de lei. S-au efectuat deja lucrări de peste 12 milioane de lei.

În august 2016, Guvernul României a aprobat acordarea de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro R. Moldova. Dintre acestea 3 milioane de euro au fost alocate pentru construcţia şi reparaţia a 83 de grădiniţe, printre care Grădinița nr.140 de la Băcioi.

JURNAL de Chișinău a scris despre sistarea lucrărilor de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova pe motivul unei anchete în care era vizat primarul comunei, Vitalie Șalari. Potrivit materialelor penale, primăria ar fi favorizat doi agenţi economici şi a semnat cu ei contracte de peste 17 milioane de lei pentru reconstrucţia grădiniţei-creşă din localitate.

Lucrări de circa 1.000.000 lei care nu au fost executate

Pe 29 mai 2019, Inspecția Financiară a efectuat un control, iar rezultatele demonstrează că, din cele circa 20 de milioane de lei alocate pentru reparația Grădiniței nr.140, de 1.280.000 de lei s-au efectuat lucrări fără documentație, alți peste 615.000 de lei s-au achitat repetat, iar peste 900.000 de lei s-au transferat pentru lucrări neexecutate.

Rezultatele inspecției financiare arată că Primăria comunei Băcioi a admis contractarea și recepționarea lucrărilor în lipsa proiectului de execuție, lipsa caietului de sarcini, la fel a ignorat principiile de utilizare a resurselor bugetare în mod econom, transparent și eficient.

Și în 2017, și în prezent, Vitalie Șalari susține că totul este o comandă politică. În 2017, solicitat de ziarul nostru, acesta a menționat despre finisarea clădirii Grădiniței nr. 140: „Domnul știe când va fi dată în exploatare”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: