image
Sursa foto: lalibre.be

Ultimul pas pentru încheierea oficială a Brexit-ului: Parlamentul European a ratificat acordul comercial

Parlamentul European a ratificat acordul comercial între UE și Regatul Unit. Este ultimul prag care mai trebuia depășit pentru încheierea oficială a procesului Brexit, după aproape cinci ani de discuții.

Legislativul European a votat cu o largă majoritate în favoarea adoptării acordului, cu 660 de voturi ”pentru”, cinci ”împotrivă” și 32 de abțineri. Votul a avut loc marți seara, însă rezultatul a fost anunțat azi.

”Acesta este un divorț. Este un avertisment, Brexitul. Este un eșec al Uniunii Europene și trebuie să învățăm din el”, le-a spus Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE pentru Brexit, parlamentarilor europeni.

În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare al Regatului Unit și de Conferința președinților , Parlamentul salută ferm încheierea Acordului de comerț și cooperare UE-Regatul Unit care limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, pe care o consideră o ”greșeală istorică”, scrie Biziday.ro.

”Ratificarea acordului nu este un vot de încredere oarbă în intenția guvernului britanic de a pune în aplicare acordurile noastre cu bună-credință. Mai degrabă, este o poliță de asigurare a UE împotriva abaterilor unilaterale suplimentare față de ceea ce a fost convenit în comun. Parlamentul va rămâne vigilent“ , a declarat Christophe Hansen, raportor pentru Comisia pentru comerț internațional.

Pe 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Marii Britanii au ajuns la o înțelegere asupra Acordului comercial și de cooperare care stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare UE-Regatul Unit. Însă pentru a minimiza perturbările, acordul a fost aplicat provizoriu de la 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului European era necesară pentru ca acordul să poată intra în vigoare definitiv înainte de expirarea acestuia pe 30 aprilie 2021.

Însă tensiunile dintre Londra și UE nu se vor încheia odată cu finalizarea procedurii de ieșire din blocul comunitar. În continuare vor fi discuții legate de drepturile de pescuit, Franța amenințând cu represalii împotriva Regatului Unit din cauza noilor restricții de pescuit.

De asemenea, o problemă spinoasă o reprezintă comerțul cu Irlanda de Nord. Conform unui protocol separat, Irlanda de Nord rămâne de facto o parte a pieței unice a UE, astfel încât mărfurile care sosesc acolo din Marea Britanie trebuie să fie supuse verificărilor UE.

Totodată, Parlamentul European spune că menținerea păcii în Irlanda este unul dintre principalele sale obiective în acordul viitoarei relații. Deputații europeni condamnă recentele acțiuni unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere. Aceștia solicită guvernului britanic ”să acționeze cu bună-credință și să pună în aplicare pe deplin termenii acordurilor pe care le-a semnat”, inclusiv Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, și să le aplice pe baza unui calendar stabilit împreună cu Comisia Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: