image
Sursa foto: jurnal.md

Presa rusă, despre rolul lui Plahotniuc în „ghemul” lui Gorbunțov de „bandiți, servicii speciale și sistemul bancar global”

În Republica Moldova, pe oligarhul Vladimir Plahotniuc nu-l paște niciun pericol, însă acesta ar putea fi, teoretic, extrădat în Rusia pentru „clarificarea unor circumstanțe”, scrie publicația rusă versia.ru, într-un articol despre bancherul rus Gherman Gorbunțov, care, potrivit publicației, „a reușit să încâlcească într-un ghem bandiții, serviciile speciale și sistemul bancar global”.

Articolul începe cu arestarea Elenei Platon, sora lui Veaceslav Platon. „Sora lui Platon, organizatorul „laundromatului moldovenesc”, a completat rândurile celor arestați în acest caz. Printre aceștia se află însuși Veaceslav Platon, care a fost arestat în Ucraina, după care a fost extrădat în Moldova, unde a fost condamnat la închisoare pentru 18 ani pentru spălări de bani. Elena Platon este acuzată de complicitate”, scrie versia.ru, după care trece la oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Vladimir Plahotniuc (alias Vlad Plahotniuc, alias Vlad Ulinici) a fost numit „stăpânul" Moldovei. De fapt, Plahotniuc este un oligarh clasic - investește bani în politică pentru a recupera aceste investiții. Diferența dintre Plahotniuc și oligarhii obișnuiți în spațiul post-sovietic este că el a reușit să asigure o poziție monopolistă în Moldova, adică să acapareze toată puterea. Astfel, în țară, pe el nu-l paște niciun pericol”, scrie publicația rusă.

În articol se mai menționează că procurorii ruși îl acuză pe Plahotniuc de comiterea unor crime grave în Rusia, însă acuzatorii nu oferă multe detalii.

Totodată, autorul amintește de un articol din 2016, în Forbes, în care se spunea că „Plahotniuc e omul culiselor”, că face business practic în toate sferele și că este suspectat de organizarea fraudei bancare din RM, care a dus la falimentul a trei bănci moldovenești și dispariția a jumătate din rezervele valutare ale Băncii Naționale.

În context, publicația rusă scrie că, „în lanțul global al spălărilor de bani, Republica Moldova este cea mai murdară verigă”.

„Și asta pentru că doar în Moldova în aceste scheme au participat în masă judecători. În realitate, în schema cu spălările de bani în sumă de zeci de miliarde de dolari au fost implicate peste 700 de firme creditare din 96 de țări. Operațiunile financiare începeau în Rusia, apoi ajungeau în Moldova, de unde plecau în țările baltice și își încheiau drumul în conturile unor instituții mari și respectabile de credit. Printre acestea s-au numărat giganți precum HSBC, Barclays, UBS, Bank of China”, se spune în articol.

Publicația rusă mai scrie că dacă în RM centrul de acțiune a fost în instanțe, în sistemul global totul se ținea pe o serie de scheme complicate, menite să apere reputația giganților bancari, în Rusia rolul principal l-au avut organele de forță.

„Anume acei reprezentanți ai ministerului de interne și ai serviciilor de securitate în apartamentele cărora au fost găsite sute de miliarde de ruble”, scrie publicația, care menționează că abia acum începe să fie investigat cazul care putea fi demult elucidat.

„Despre seriozitatea intențiilor vorbește cea mai puternică campanie de informare care însoțește această investigație. Începutul a fost publicarea unui articol în Novaia Gazeta, în care se arată legătura dintre securiști, prinți moldoveni, bancherul Gherman Gorbunțov și o schemă de acaparare a imobilelor din Moscova de la un personaj al anilor 1990, fondatorul companiei „Partidul”, Aleksandr Mineev, care a fost împușcat în ianuarie 2014. Centrul tuturor evenimentelor descrise în articol este același bancher Gherman Gorbunțov, care, după cum se pare, îi putea întreține pe generalii implicați în spălările de bani. Iar acum, se pare, toți erau legați prin preluarea bunurilor de la Aleksandr Mineev. Și prin spălarea banilor prin Vladimir Plahotniuc”, scrie versia.ru.

„Apropo, Plahotniuc și Platon au, cel mai probabil, cetățenie rusă, iar teoretic pot fi extrădați în Rusia. Pentru clarificarea unor circumstanțe”, conchide articolul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: