image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Un magistrat de la Judecătoria Cahul, suspendat din funcție de CSM

Magistratul Ion Cotea, de la Judecătoria Cahul, a fost suspendat din funcție printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobată astăzi, 1 iunie.

„Cu privire la suspendarea din funcție a judecătorului Judecătoriei Cahul, sediul central, domnul Cotea Ion, vă aduc la cunoștință că, prin hotărârea Colegiului disciplinar din 28 mai 2021, a fost constatată abaterea disciplinară prevăzută la articolul 4, lit. i și j din Legea nr. 78 cu privire la răspunderea disciplinară în acțiunile judecătorului nominalizat și i s-a aplicat sancțiune disciplinară sub formă de eliberare din funcție”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, în cadrul ședinței, potrivit IPN.

Colegiul disciplinar a examinat cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit sesizării, magistratul ar fi admis tergiversarea examinării cauzelor penale, tergiversarea pronunțării unor sentințe, încălcarea termenelor de redactare a sentințelor motivate, încălcarea termenelor de stabilire a ședințelor preliminare și de expediere a cauzelor penale în instanța ierarhic superioară. În sesizare se face trimitere la circa 30 de dosare.

Ion Cotea a fost numit în funcția de judecător în anul 1995, iar în 2000, prin decret prezidențial, a fost numit în funcția de magistrat, până la atingerea plafonului de vârstă.

La sfârșitul anului trecut, Ion Cotea a vorbit într-un interviu despre problemele din sistemul judecătoresc, menționând că, după un sfert de secol dedicat sistemului judecătoresc din Moldova, constată cu regret că în toți acești ani a asistat doar la distrugerea justiției”, dar și că mulți au fost promovați netransparent în sistem. Ajuns să înfăptuiască justiția într-un sediu improvizat din clădirea unei foste tipografii, judecătorul a atenționat atunci asupra problemelor din sistem, povestind despre modul în care „a intrat caracatița corupției în judecători”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: