image
Sursa foto: Getty Images

Vladimir Putin susține „contactul direct” dintre UE și Rusia, pe care l-au propus Angela Merkel şi Emmanuel Macron

Preşedintele Vladimir Putin susţine o propunere franco-germană care vizează relansarea la nivel european a contactelor directe cu Rusia şi cu şeful statului rus, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, citată de Digi24.

„Percepem pozitiv această iniţiativă. Președintele Putin este în favoarea creării unui mecanism de dialog şi de contacte între Bruxelles şi Moscova", le-a spus Peskov jurnaliştilor, adăugând că „Bruxelles-ul şi Moscova au nevoie de acest dialog", transmite Agerpres. 

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre ale UE urmează să discute joi seară despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog cu Vladimir Putin, potrivit ordinii de zi.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu liderul de la Kremlin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, au informat surse europene. Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct" cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi în acelaşi timp „să creeze mecanisme" pentru a răspunde „împreună" la „provocările şi atacurile hibride" ale Moscovei.

„Iniţiativa doamnei Merkel este susţinută de preşedintele Macron. Însă discuţiile de la Bruxelles vor avea loc cu alte ţări şi trebuie să ştim dacă va exista sau nu un acord în acest sens", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. De altfel, propunerea venită din partea liderilor Germaniei şi Franţei a luat prin surprindere oficiali ai UE, inclusiv pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi a reuşit să înfurie lideri de stat din ţările europene, în special ţările baltice şi Polonia, informează Politico.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: