image
Sursa foto: Jurnal.md

Cinci foști angajați ai unei companii de construcții, trimiși în judecată; Au lăsat 56 de persoane fără imobile

Cinci foști angajați ai unei companii de construcții au fost trimiși pe banca acuzaților, pentru prejudicierea investitorilor în apartamente cu peste 40 de milioane lei. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire ai celor cinci, care au lăsat 56 de persoane fără imobilele din municipiul Chișinău, în care au investit.

Evenimentele investigate în dosarul prezentat judecătorilor s-au produs în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte, construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral.

„Mai exact, compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat. Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate. Un alt capăt de acuzare constă în însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse”, informează PCCOCS printr-un comunicat de presă.

Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate. Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.

Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei, se mai precizează în același comunicat.

PCCOCS precizează că dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI. Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane.

Potrivit legii, cea mai gravă faptă imputată acestora „escrocheria” se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Procurorii îndeamnă toate persoanele, care intenționează să investească în imobile, să manifeste prudență, astfel încât să nu fie induși în eroare și să nu cadă pradă escrocilor, chiar și în cazul unor companii cu istoric pozitiv pe piața imobiliară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: