image
Sursa foto: jurnal.md

Voicu, despre solicitarea deputaților PAS, de a anula ordinul de numire a lui Corduneanu: „A fost numit conform legii”

Numirea lui Petru Corduneanu, fost adjunct la SPPS, în funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră „a fost realizată în strictă conformitate cu legea și fără nici o abatere de la procedurile legale”. Este replica ministrului de Interne, Pavel Voicu, la solicitarea deputaților PAS de a anula ordinul de numire a acestuia în funcție.

Potrivit lui Pavel Voicu, la momentul actual nu există premise pentru a anula ordinul sau pentru a-l revoca din funcție pe Petru Corduneanu.

„Relevante la caz sunt prevederile art.25 alin.(3) din Legea nr.136/2017 cu privire la Guvern care stabilesc expres că, în realizarea mandatului său, ministrul conduce ministerul care îi este încredințat la acordarea votului de încredere, determină obiectivele și direcțiile strategice în domeniile de activitate ale ministerului în conformitate cu programul de activitate al Guvernului, reprezintă ministerul în relațiile cu alte autorități publice, persoane fizice și persoane juridice de drept public și de drept privat din țară și din străinătate, exercită și alte funcții și atribuții care decurg din prevederile prezentei legi și ale cadrului normativ”, a scris Voicu pe pagina sa de facebook.

Ministrul a mai amintit că legislația privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prevede că ocuparea funcțiilor publice cu statut special, vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se realizează prin concurs, promovare, transfer, detașare și asigurarea interimatului funcției.

În acest sens, reieșind din faptul că actele administrative individuale favorabile au fost emise cu respectarea procedurii și cerințelor impuse de legislație, Ministerul Afacerilor Interne constată că la momentul actual, premise de nulitate sau revocare a acestuia nu există.

Astăzi va fi expediat și un răspuns oficial persoanelor care au venit cu aceste demersuri, în care este explicată prin buchia legii această procedură de numire” a mai scris Pavel Voicu.

Amintim că pe 21 ianuarie deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp și Dumitru Alaiba, i-au cerut premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, să anuleze ordinul ministrului de Interne în exercițiu, Pavel Voicu, prin care l-a angajat pe Petru Corduneanu, fost adjunct la SPPS, în funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit lor, ceea ce se întâmplă „este un abuz”.

Atribuțiile unui Guvern în exercițiu nu îi permit ministrului să numească sau să elibereze din funcție persoane cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici", a declarat deputatul Dumitru Alaiba.

Cei doi deputați au solicitat ministrului de Interne, Pavel Voicu, să ofere o informație suplimentară referitor la acțiunile sale și să-și anuleze ordinul.

Amintim că Petru Corduneanu a fost șef adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat, fiind numit în această funcție de către președintele de atunci, Igor Dodon. La 21 decembrie 2020, Petru Corduneanu a fost eliberat din funcția de director adjunct al SPPS conform cererii depuse, iar pe 28 decembrie a fost numit adjunct la Inspectoratul General de Carabinieri. Ulterior, la 19 ianuarie 2021, ministrul de Interne Voicu a semnat un decret de numire a lui Corduneanu ca nou șef adjunct al Poliției de Frontieră.

Potrivit presei de investigație, numele lui Petru Cordureanu apare și în așa numitul „dosar Bahamas” vizând presupusa finanțare ilegală a PSRM din afara țării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: