image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

ANI a sesizat PG și FISC privind „situații dubioase” legate de averea lui Plahotniuc // DOC

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, și a sesizat Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura în legătură cu anumite „situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale”. Informația a apărut în această seară pe site-ul ANI.

Controlul a fost inițiat în iulie 2019, în baza unei note de autosesizare din oficiu din informații publice.

Deoarece Plahotniuc a deținut ultimul mandat de demnitate publică timp de 4 luni, procedura de control a fost efectuată pentru perioada martie – iunie 2019. Anterior, în perioada anilor 2014-2015, subiectul a mai fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inspectorul de integritatea având la bază legislația de specialitate, a fost în imposibilitate de a extinde controlul asupra perioadei de referință.

Procedura de control a fost realizată și pe numele unuia dintre copiii fostului deputat, care se află la întreținerea acestuia. În rezultatul materialelor probatorii acumulate, atât în țară cât și peste hotare, inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale.

Astfel, s-a solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale.

Totuși inspectorul de integritate a înaintat demersuri pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect. Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public, au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect.

Inspectorul de integritate a mai remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat. În acest sens, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.

În limitele competențelor ANI, subiectului i s-a acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor. Dacă subiectul nu se va conforma, ANI va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: