image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Bugetul de stat și Politica bugetar-fiscală pentru 2023 vor fi fi examinate în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului

Proiectele de legi privind bugetele pentru 2023 vor fi examinate în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului.

Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu. Ședința va avea loc pe 12 decembrie și va începe la ora 9:00.

Vor fi examinate proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2023, Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 și proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023.

Precizăm că proiectele au fost aprobate ieri de Guvern.

Pentru anul 2023, veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 64,9 miliarde de lei, iar cheltuielile se estimează în sumă de 83,2 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 18,3 miliarde de lei.

Estimările Ministerului Finanțelor arată că anul 2023 va fi unul complicat din cauza multiplelor crize care afectează Republica Moldova. Finanțarea deficitului bugetar se va efectua în mare parte din surse externe și emisiunea valorilor mobiliare de stat. Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că în anul 2023, PIB-ul va fi în creștere cu 2% și va atinge volumul de 308 miliarde de lei. Inflația medie ar urma să fie de 15,7%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: