image
Sursa foto: Jurnal.md

Ministerul Educației, precizări cu privire la reducerea programului din grădinițe

Ministerul Educației face precizări cu privire la reducerea programului din grădinițe, informând că este vorba de un proiect de lege supus consultărilor publice și nicidecum un act normativ aprobat.

Instituția prezicează, într-un comunicat de presă, că proiectul de lege este la etapa inițiere și că va decide modificarea programului din grădinițe după consultări și avizarea acestuia.

Potrivit proiectului, toate grădinițele din țară vor activa conform unui program de zece ore și nu de 12, așa cum este în prezent în cazul majorității instituțiilor de învățământ timpuriu din Chișinău.

Într-un răspuns la o solicitare IPN, Ministerul menționează că studiile în domeniul și experiența internațională indică un program optim de aflare a copiilor mici în mediul instituțional nu mai mare de zece ore pe zi.

Potrivit autorităților, un simplu calcul arată că 12 ore copilul mic se află la grădiniță, 8-10 ore doarme, în total – 20-22 de ore. Și doar patru ore, în cel mai fericit caz, copilul este cu părinții. Însă și acest timp trebuie împărțit pentru drum spre sau de la grădiniță, dimineața și seara, cina în familie, proceduri igienice, lectura etc.

În anul 2017 în Republica Moldova funcționau 1458 de instituții de învățământ general care ofereau servicii de educație timpurie, dintre care 1385 – creșe, grădinițe-creșe, grădinițe, centre comunitare și 92 complexe care prestează servicii educaționale timpurii, dintre care șase instituții sunt cu program de 24 de ore (instituții speciale).

173 au program de 12 ore, 1253 – 9-10,5 ore; 23 – cu șase ore și trei cu – patru ore.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: