image
Sursa foto: privesc.eu

Ultima oră! În Republica Moldova a fost vaccinată prima persoană împotriva Covid-19 // VIDEO

În Republica Moldova a fost vaccinată prima persoană împotriva Covid-19. Este vorba de Alexandru Botezatu, șef al departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican.

Medicului i s-a administrat vaccinul AstraZeneca/Oxford, din lotul oferit gratuit Republicii Moldova de Guvernul de la București.

După vaccinare, s-a așteptat circa 15 minute, potrivit recomandărilor, pentru a monitoriza posibila apariție a unor reacții adverse.

vaccvacc
vaccvacc
vaccvacc
vaccinvaccin

Potrivit autorităților, primii vor fi vaccinați lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile cu profil Covid. Ulterior, va fi vaccinat și restul personalului medical.

Din cele 21 de mii 600 de doze AstraZeneca, oferite de Guvernul de la București, 10 mii 800 vor ajunge în centrele de sănătate publică. Aproximativ 1800 de doze vor fi livrate medicilor din regiunea transnistreană.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări ale lumii. El are avantajul de a fi ieftin, aproximativ 2.5 Euro pentru o doză, și este uşor de depozitat comparativ cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

După modul de administrare, diferența injectării celor două doze de vaccin variază de la 20 de zile până la 56 de zile distanță.

Vaccinul AstraZeneca este privit însă cu reticență în țări precum Italia și Germania din punctul de vedere al eficienței în cazul persoanelor în vârstă. În cele două țări europene vaccinul este folosit cu precădere în cazul populației tinere. Italia nu recomandă vaccinul la persoanele trecute de 55 de ani. Austria urmează exemplul Germaniei și recomandă folosirea vaccinului AstraZeneca doar persoanelor sub 65 de ani. Argumentul lor este că serul AstraZeneca nu a fost testat suficient în cazul grupelor mai în vârstă ca să-și demonstreze eficacitatea.

În Republica Moldova, serul AstraZeneca va fi administrat și persoanelor de peste 55 de ani.

Angela Paraschiv, șef Departamentul epidemiologie a USMF „Nicolae Testemițeanu”: „Într-adevăr, la început, când au început a fi distribuite vaccinurile AstraZeneca, multe țări au ezitat să realizeze vaccinul la persoanele mai în vârstă de 55 de ani, pentru că inițial, în studiu, au fost incluse puține persoane cu această vârstă, de aceea a și apărut ezitarea în legătură cu această vârstă. Dar vaccinul este destul de sigur, nu există reacții adverse, inclusiv la persoanele de peste 55 de ani, deja avem un număr de peste 1 milion de persoane care au primit vaccin și care au trecut de vârsta de 55 de ani și inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a exclus această clauză. Așadar, se recomandă inclusiv persoanelor după 55 de ani.”

Principalele restricții privind administrarea vaccinului se referă la vârsta de la care poate fi injectat vaccinul AstraZeneca, explică specialistul.

„Unica limită de vârstă avem pentru vaccinul Pfizer - de la 16 ani, AstraZeneca - de la 18 ani și Moderna la fel. Alte limitări de vârstă noi nu avem”, afirmă Angela Paraschiv.

În cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele reacții adverse ale vaccinării. Specialiștii susțin că ele sunt similare cu cele care apar și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală sau dureri musculare.

Ministerul Sănătății afirmă că prin lansarea procesului de imunizare vom putea preveni cazurile extrem de grave de infectare și decesele.

În următoarele zile, Republica Moldova urmează sa recepționeze 14 mii 400 doze de vaccin AstraZeneca, livrate prim platforma Covax. Pentru a depăși pandemia de coronavirus e necesar să fie vaccinați 70 la sută din cetățeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: