image
Sursa foto: jurnal.md

Pasat: „PG și-a cerut scuze în numele statului RM; Scrisoarea a fost semnată de procurorul care și-a bătut joc de mine”

Consiliul Suprem al Magistraturii ar urma să propună astăzi numirea judecătorului Vlad Clima la funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău, iar candidatura judecătoarei Lilianei Catan - la funcția de Președinte al Curții Supreme de Justiție. Despre aceasta au anunțat pe paginile lor de facebook deputații Sergiu Litvinenco și Vasile Năstase.

Amintim că judecătorul Vlad Clima este președintele completului care a menținut hotărârea ilegală a judecătoarei Rodica Berdilo de anulare a alegerilor locale din 2018 din municipiul Chișinău, iar judecătoarea Liliana Catan se face vinovată de multiple condamnări la CtEDO a Republicii Moldova. Tot ea a instrumentat unul dintre cele mai răsunătoare dosare politice de pe timpul guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin, cel a lui Valeriu Pasat, pentru care R. Moldova a fost condamnată la CEDO.

Solicitat în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV, Valeriu Pasat, ex-ministru al securității naționale, a criticat dur o eventuală promovare în funcție a acestei judecătoare. „Cred că dumneaei are o pată foarte mare în biografie și pe obraz pentru mulți ani înainte reieșind din faptul cum s-a comportat cu mine și cu familia mea. Fiind timp de trei ani în detenție nu a permis niciodată să mă viziteze părinților, iar soției i-a permis doar de cinci ori. Toți acei executori ai sistemului politic de atunci au avut de câștigat ceva, inclusiv doamna respectivă, dar și procurorii. După ce m-au condamnat la zece ani, unul din procurorii care au instrumentat dosarul a ajuns de la gradul de locotenent major la cel de maior. Al doilea procuror, Igor Popa a ajuns prim-vice-procuror general. Dosarul a ajuns la CEDO, instanța a decis că e un dosar politic și a obligat Guvernul să-mi plătească despăgubiri și totodată a obligat PG să-și ceară scuze. Cred că va intra în istorie ce vă voi spune, dar am primit o hârtie oficială din partea Procuraturii Generale, în care scrie că PG își cere scuze în numele statului RM pentru faptul că a efectuat acea urmărire penală. Și cine a semnat? Igor Popa, primul adjunct al procurorului general, care datorită faptului că și-a bătut joc de mine și-a făcut o carieră frumoasă”, a relevat Valeriu Pasat.

Fostul ministru al Securității a mai declarat că deține probe că înainte de a pleca la deliberări, judecătoarea Liliana Catan l-ar fi contactat pe unul dintre consilierii președintelui de atunci. „L-a întrebat: ce să fac că nu-i vinovat”? Acela i-a dat indicații: „dă-i zece ani așa cum am zis”. Sunt înregistrări. Mi-i rușine de modul cum s-au comportat procurorii și judecătorii cu mine”.

La întrebarea cine ar fi în opinia sa politicienii care azi sunt interesați ca unii judecători docili politicului să fie promovați, Valeriu Pasat a declarat că judecătorii care aspiră la anumite funcții nu le-ar putea obține dacă acest lucru nu și l-ar dori politicienii și că problema e cu două capete: politicul care corupe, dar și cei care acceptă să fie corupți. „Eu aș avea o adresare către conducerea RM să țină cont de biografia unora dintre cei promovați. Am scris o scrisoare cu câțiva ani în urmă că nu insist ca aceștia să ajungă la pușcărie, dar să se țină măcar cont de biografiile lor. Dacă vor fi promovați, vai de această țară”, a mai spus Pasat.

Amintim că acesta a fost condamnat pentru că ar fi comis încălcari la vânzarea avioanelor militare din dotarea armatei naţionale. În 2009 el a fost achitat, după care a cerut despăgubiri Guvernului moldovean pentru relele tratamente la care a fost supus în timpul detenţiei.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a declarat că ceea ce vedem azi în sistemul judecătoresc nu are nimic comun cu reformarea acestui domeniu. „Ceea ce vedem că se întâmplă la noi în justiție, poate fi numit cum vreți, numai nu reformă. Ca să fie ordine legea trebuie să fie promovată în așa mod ca judecătorul să nu aibă altă ieșire decât să adopte decizia legală”, a spus Pavlovschi.

Juristul Teodor Cârnaț, fost membru CSM, a declarat că în mare parte concursurile organizate de CSM sunt un proces mimat. „Cunosc această bucătărie din interior, întotdeauna CSM-ul a lucrat mână în mână cu politicul și niciodată un judecător nu a fost promovat într-o anumită funcție, poate cu mici excepții, dacă nu fost docil guvernării. În RM puterea judecătorească întotdeauna și-a căutat un stăpân” a spus Teodor Cârnaț.

Potrivit lui, pe moment actuala guvernare întreprinde toate acțiunile ca puterea judecătorească să-i fie docilă și ca persoanele ajunse în anumite funcții să-i execute ulterior deciziile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: