image
Sursa foto: uaic.ro

Proteste de amploare în România; Cele mai mari universităţi intră în grevă japoneză

Proteste de amploare au loc în toată România. Studenţii de la mai multe universități din țară au intrat în grevă japoneză. Tinerii sunt nemulțumiți de reducerea numărului locurilor bugetate la instituțiile de învățământ superior. Proteste spontane au organizat și angajații cadrelor medicale, nemulțumiți de scăderea veniturilor.

Zeci de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au organizat ieri un flash-mob, în timpul căruia şi-au pus pe braţe banderole albe. Este un semn al grevei japoneze, pe care au declanşat-o pentru a-şi manifesta nemulțumirea faţă de decizia Ministerului Educației de a reduce locurile subvenţionate de la buget pentru studii de licenţă, masterat şi doctorat, pentru anul următor. Tinerii consideră că procesul de repartizare a acestor locuri este unul discriminatoriu și ar trebui să fie unul transparent. Studenţii de la Universitatea de Vest Timişoara s-au alăturat și ei acțiunii de protest, dar și cei din cadrul facultăţilor ale Universităţii din Bucureşti.

Proteste spontane au organizat și sute de infirmieri, asistenţi, farmacişti din întreaga Românie. Ei şi-au strigat nemulţumirile în fața instituțiilor medicale privind veniturile. În urma aplicării unui nou regulament, salariile lor au fost reduse cu peste 500 de lei.

Oamenii amenință cu o grevă generală în Sănătate. Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, ca până la sfârșitul acestei săptămâni să găsească soluţii pentru problemele salariale din domeniul sănătăţii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: