image
Sursa foto: flickr.ro

Mărturiile unor șoferi nevoiți să lucreze o zi la morgă, după ce au fost prinși băuți la volan // VIDEO

O zi de lucru la morgă! Asta prevede, între altele, Programul de reeducare a şoferilor, care se încumetă să urce băuți la volan. Pentru a-i face responsabili, acestora le este propus un curs de tratament special. Într-o discuție cu echipa noastră de filmare, șoferii implicați în program au declarat că au învățat bine lecția și nu mai vor să încalce regulamentul rutier.

Orice om trebuie să răspundă pentru greșeli! Astăzi vorbim despre șoferii, care au urcat la volan în stare de ebrietate și au avut norocul să fie opriți de poliție până a provoca un accident fatal. Au rămas fără permis de conducere, iar pentru a-l recăpăta, trebuie să treacă un program de reeducare.

Dimineața devreme, 12 bărbați au venit la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, unde urmau să petreacă cinci ore, care, probabil, nu le vor uita niciodată. Înainte de a intra în morgă, toți au semnat un acord de confidențialitate.

Toate, însă, doar după o instruire riguroasă. Angajații de la morgă le-au amintit șoferilor pedepsiți că în locul persoanelor decedate aduse aici puteau fi ei. Potrivit poliției, alcoolul este pe locul cinci în topul cauzelor accidentelor rutiere. Doar în acest an, 12 persoane au decedat în astfel de situații.

Bărbații au acceptat să vorbească cu echipa noastră de filmare doar dacă le vom asigura anonimatul. Unul dintre ei ne-a spus că nu credea că va fi prins vreodată de poliție, dar a fost privat de dreptul de a conduce mașina pe o durată de jumătate de an.

Alții au rămas fără permis pentru ani buni. Un bărbat spune că a urcat la volan în stare de ebrietate, pentru că avea o... urgență. S-a întâmplat în urmă cu 12 ani.

Șoferii ne-au spus că au prins la minte și nu mai au de gând să încalce vreodată legea.

Programul de reeducare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Guvern. Acesta prevede 12 sesiuni, timp în care persoanele participă la diverse instruiri despre riscurile consumului de băuturi spirtoase, dar și merg în spitale, unde acordă asistență victimelor accidentelor rutiere. Până ca acesta să existe, persoanele scăpau doar cu amendă usturătoare, iar cei care nu aveau bani, ajungeau după gratii.

Acum, persoanele care urcă in stare de ebrietate la volan rămân fără permis de conducere în baza unei hotărâri judecătorești și îl pot recupera numai după ce trec programul, care durează trei luni şi costă patru mii de lei, achitaţi de către şoferi. De când a fost implementat, doar doi șoferi dintre cei aproape 600, care au fost reeducați, au încălcat repetat legea.

Potrivit poliției, șoferii băuți au provocat 83 de accidente rutiere, de la începutul anului curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: