image
Sursa foto: jurnal.md

Bolnavii de cancer, afectați de COVID-19; Unora le-a fost întreruptă chimioterapia, altora le sunt amânate operațiile

La Institutul Oncologic din Chișinău se atestă „întârzieri” în îngrijirea bolnavilor de cancer, de la amânarea operațiilor și până la întârzierea ședințelor de chimioterapie, și nu este exclus că pacienții ar putea fi tratați în funcție de prioritate. O recunoaște administrația instituției, într-un răspuns îngrijorător oferit Jurnal.md.

Între timp, pacienţii din secţia Hematologie a Institutului Oncologic au început să fie transferaţi în alt bloc, pentru a li se face loc bolnavilor de COVID-19.

Între cancer şi COVID-19, probleme la Insitutul Oncologic

Institutul Oncologic a fost inclus în lista instituțiilor care vor acorda asistență specializată oncologică și pacienților care sunt afectați de maladia COVID-19. Pacienţii cu cancer din secţia Hematologie au început a fi transferaţi în alt bloc, pentru a li se face loc bolnavilor de COVID-19.

Informaţia precum că şi la Institutul Oncologic din Chişinău vor fi internaţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus a apărut în spaţiul public cu câteva zile în urmă. Pentru a confirma informaţia, am trimis o solicitare către şefa spitalului, Larisa Catrinici, iar răspunsul este de-a dreptul alarmant.

„Pacienții cu cancer sunt mai susceptibili infecției din cauza imunosupresiei produsă de cancer în sine, dar și de chimioterapie sau chirurgie. Ne aflăm într-o perioadă în care deja există și vor continua întreruperile în îngrijirea pacienților cu cancer. Pentru unii asta înseamnă întârzierea intervenției chirurgicale, pentru alții întârzierea chimioterapiei menite să împiedice recidiva cancerului. În contextul pandemiei, managementul cancerului se va schimba și va fi nevoie de răbdare și înțelegere din partea medicilor și pacienților. Vom începe să luăm decizii punând pe balanță riscurile și beneficiile, e posibil să fim nevoiți să tratăm în funcție de prioritate”, se spune în mesajul Larisei Catrinici.

Bolnavi nevoiţi să rişte cu viaţa

Între timp, am primit unele mesaje de la persoane cu maladii oncologice care aşteptau să fie operate în acest spital, pe care specialiştii instituţiei i-au preîntâmpinat: fie se internează în spital ca să li se înlăture tumoarea, în condiţiiile în care aici vor fi internaţi pacienţi cu COVID-19 şi riscă să se molipsească, fie amână operaţia. Pentru aceşti bolnavi decizia este grea pentru că, pe de o parte, dacă nu se operează la timp, există pericolul ca tumoarea să avanseze, pe de altă parte, riscă să se molipsească de coronavirus.

În situaţia din urmă, statistica din lume arată că pacienţii cu boli cancerigene, care s-au infectat cu COVID-19, sunt printre primii care pierd lupta pentru viaţă.

Blocul de Hematologie, eliberat pentru pacienţi cu COVID-19

Tot în aceste zile, şi pe pagina de facebook a Asociaţiei Obşteşti „Viaţa fără leucemie”, membrii căreia sunt părinţii copiilor bolnavi de cancer, a fost evocată o altă problemă apărută din cauza pandemiei la acest spital. Cei mai gravi pacienţi bolnavi de cancer, maturi şi copii, internaţi în secţia „Hematologie” a Institutului, urmau să fie evacuaţi în alt bloc, ca aici să li se facă loc pacienţilor cu COVID-19. Menţionăm că acest bloc al secţiei de „Hematologie” a fost reparat şi dotat cu toate cele necesare pacienţilor oncologici în stare gravă.

Mamele din asociaţie au trimis o scrisoare pe numele directorului spitalului, dar şi pe adresa Ministerului Sănătăţii, prin care îşi exprimau îngrijorarea că, în urma acestor schimbări, copiii lor sunt puşi în situaţie de risc major. Aceşti copii, dar şi maturi, mai ales în timp ce fac chimioterapie, sunt extrem de sensibili la diverse infecţii şi au nevoie de spaţii sterile.

Cristina Malahova, vicepreşedinta acestei asociaţii, ne-a spus că deşi au temeri să se mute în blocul administrativ, au primit asigurări de la administraţie că aceşti copii nu vor fi mutaţi acolo până nu se vor înlătura toate problemele, se va face reparaţie şi, respectiv, le vor fi asigurate condiţiile necesare. E de menţionat totuşi că, potrivit unei informaţii parvenite din anumite surse, acolo unde vor transferaţi a fost secţie de ginecologie, unde erau internate bolnave cu fel de fel de boli infecţioase.

Răspunsul administraţiei, îngrijorător

Răspunsul la solicitarea trimisă cu câteva zile în urmă directorului Insitutului Oncologic, Larisa Catrinici, pune în gardă. Dincolo de riscul la care sunt expuşi lucrătorii medicali şi pacienţii de la Institutul Oncologic, dincolo de faptul că în spitalul unde se tratează cei mai vulnerabili pacienţi vor fi spitalizaţi şi oameni infectaţi cu noul coronavirus, grav este că bolnavii de cancer riscă să fie trecuți pe plan secund, mai exact tratarea maladiei.

Administrația Institutului Oncologic recunoaște că deja la începutul lunii aprilie se atestau întârzieri și întreruperi în tratamentul bolnavilor de cancer, fiind întrerupte sesiuni de chimioterapie, vital necesare pentru stoparea cancerului, fiind amânate intervenții chirurgicale la fel de vitale pentru pacienți. „Va fi nevoie de răbdare și înțelegere din partea medicilor și pacienților. Vom începe să luăm decizii punând pe balanță riscurile și beneficiile, e posibil să fim nevoiți să tratăm în funcție de prioritate”, se spune în mesajul Larisei Catrinici.

Vedeţi aici răspunsul:

oncoonco
oncoonco

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: