image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon insistă pe un nou acord al coaliției: Dacă cei din ACUM consideră că nu pot merge mai departe cu PSRM, să-și asume

Coaliția de guvernare ACUM-PSRM ar putea cădea în cazul în care nu va fi semnat un nou acord, iar „luna de miere” în cadrul alianței se va încheia după împlinirea a 100 de zile de activitate a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. Sunt declarațiile președintelui Igor Dodon, făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii cu Alex Cozer”, de la Jurnal TV.

Igor Dodon a făcut referire la înțelegerea pe care a făcut-o cu președintele rus, Vladimir Putin, în privința unei posibile reduceri a prețului pentru gazele naturale în acest an și în 2020. La întrebarea moderatorului de ce astăzi Republica Moldova plătește cel mai ridicat preț la gaze din toată Europa, Dodon a spus că acestea sunt prevederile contractului semnat cu Gazprom, ca prețurile să fie stabilite în baza mediei de anul trecut, când gazele au fost mai scumpe. Înțelegerea lui Dodon cu Putin ar viza o prelungire a contractului, pentru ca în 2020 să se aplice media din acest an, când gazele au costat mai ieftin. La sugestia moderatorului, ca din 2021 să fie semnat un nou contract, pe model european, în baza cotațiilor de la burse, Dodon a spus că susține o astfel de variantă.

Șeful statului a fost solicitat să comenteze și situația din luna august, din Federația Rusă, când mii de oameni au fost arestați în urma protestelor pro-democrație din mai multe orașe mari ale țării, provocate de refuzul autorităților de a înregistra în cursa electorală candidați independenți. Dodon a spus că nu dorește să comenteze „politica internă a altor state”, dar că vrea ca Republica Moldova să „implementeze aquis-ul comunitar”, ce derivă din Acordul de Asociere cu UE.

Tot la capitolul democrație, Dodon a comentat și situația de la meciul de fotbal dintre Moldova și Turcia, în timpul căruia un grup de suporteri moldoveni au afișat un banner prin care îi cereau liderului de la Ankara, Recep Erdogan, să elibereze profesorii turci de la liceul „Orizont”, expulzați din Moldova în 2018, și să le permită să se întoarcă acasă.

„Președinția nu a fost implicată în acest proces (...). Cel mai probabil voi avea o întrevedere cu președintele Erdogan în perioada 23-27 septembrie, la Adunarea Generală a ONU. Voi discuta și acest subiect”, a spus Igor Dodon.

În discuție a fost abordat și subiectul procurorului european, Dodon menționând că insistă ca procurorul general să fie unul din Republica Moldova pentru că astfel se respectă „suveranitatea statului”.

În replică, Alex Cozer a spus că un stat „poate să fie suveran dacă este prosper și liber, iar justiția liberă înseamnă automat și prosperitate”, iar actualii procurori „au avut timp să demonstreze până acum de ce sunt în stare”.

„Noi am convenit cu liderii majorității parlamentare că suntem hotărâți să facem reforma justiției și Procuraturii. Va fi comisie de evaluare, din care vor face parte și specialiști din UE. Evaluarea va începe de sus și apoi vom merge până în jos”, a declarat Igor Dodon.

El a mai spus că viitorul procuror general va fi ales și din oameni din afara sistemului, el urmând să fie nominalizat de CSP după ce va trece un filtru al Ministerului Justiției.

„Ministerul Justiției va crea o comisie. Va selecta, din toți doritorii, cel puțin 2 sau 3 candidaturi, înaintate la CSP. Iar CSP-ul va propune unul președintelui”, a dezvăluit Igor Dodon.

În cadrul emisiunii s-a discutat și problema din jurul Aeroportului Internațional Chișinău și „schema” prin care compania Avia Invest urma să ajungă în posesia cetățeanului britanic Nathaniel Rothschild.

„Atunci când sunt atâtea discuții să te întâlnești cu cel care vrea să intre în posesia acestui acord de concesionare, semne de întrebare sunt. Nu vreau să vin cu anumite critici, dar acest subiect rămâne cu mari semne de întrebare. Pentru că a ieșit Rothschild și a spus că a convenit totul cu Guvernul”, a declarat Dodon făcând referire la discuțiile ministrului Economiei, Vadim Brânzan cu Nathaniel Rothschild.

În privința relațiilor din coaliția de guvernare, Igor Dodon a spus că va insista ca un nou acord PSRM-ACUM să fie semnat „cel târziu săptămâna viitoare”.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care ACUM nu semnează un nou acord, dacă se va rupe coaliția și vor avea loc alegeri anticipate, Dodon a răspuns: „Dacă cei din blocul ACUM consideră că nu pot merge mai departe în coaliția cu PSRM, decizia le aparține”.

El a comentat și informațiile apărute recent în spațiul public, precum că ar fi avut întâlniri cu fostul adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și că acesta ar fi fost angajat la Ministerul Apărării.

„Nu este vorba despre astfel de numiri. Nici nu poate fi vorba. Încearcă să se arunce diferite bombe și lucrul ăsta nu este prea corect”, a precizat Igor Dodon.

El a mai spus că este în continuare „mult mai compatibil cu Maia Sandu decât acum doi ani și jumătate sau decât în luna aprilie” și că „își dorește ca această coaliție să continue”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: