image
Sursa foto: jurnal.md

„Imediat după învestirea Guvernului, se impune o consultare urgentă a mediului de afaceri” // EXPERȚI

Domeniul economic și cel al justiției sunt domeniile care necesită măsuri urgente din partea viitorului Guvern. Opiniile au fost exprimate, în această seară, de către experți invitați la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„În primul rând, guvernarea trebuie să atragă atenția la mediul de afaceri. Dacă nu se vor face pași rapizi, situația financiară va avea de suferit. Ar fi bine ca noul ministru al Economiei nou să facă consultări cu mediul de afaceri, care să vină cu propuneri. Suntem gata să venim cu soluții”, a declarat omul de afaceri Valentin Eșanu, conducătorul Asociației Patronale a Metalelor.

„Așteptările foarte mari pentru reforma justiției sunt nu de azi sau de ieri, sunt de foarte mult timp, dar nu consider că e prioritatea zero pentru acest Guvern. Prioritatea trebuie să fie economia și fiscalitatea”, a menționat fostul deputat Alexandru Petkov.

„O resetare a politicilor din justiție se impune. Domeniul justiției azi e o bătaie de joc. Segmentul economic la fel e destul de important. Suntem într-un mare impas”, a spus ex-deputatul Platformei DA Chiril Moțpan.

De cealaltă parte, analistul politic Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, consideră că reforma teritorial-administrativă ar putea fi soluția pentru toate celelalte probleme.

„Acum se vorbește mult de reforma justiției, dar avem Constituție și există separarea puterilor în stat. Prima reformă care trebuie înfăptuită e cea teritorial-administrativă. Aceasta oferă o posibilitate fenomenală ca să se facă reforme în alte domenii. Am avea 8-9 județe, tot atâtea curți județene, procuraturi județene, spitale județene, sistem de învățământ județean”, a menționat Valentin Dolganiuc.

Invitații emisiunii au avut opinii împărțite în privința numelor care se vehiculează că se vor regăsi în noul Guvern.

„Unele nume sunt mai vechi, altele cunoscute, pentru că vin din garniturile anterior prezentate în Parlament. Mi se pare că sunt și experți în domeniile pe care le reprezeintă. Obiecțiile vor apărea imediat ce vor fi promovați în funcții și vom vedea cum se descurcă”, a spus Chiril Moțpan.

„În opinia mea, acest Guvern e primul în care apar persoane necunoscute. Vom vedea dacă acești oameni se vor isprăvi. Ceea ce cunoaștem despre acești oameni oferă mai multe întrebări decât răspunsuri. Doar despre Litvinenco am auzit mai multe și am dubii în privința profesionalismului său. Am întrebarea referitor la rolul său cu privire la activitatea duty-free-urilor din Transnistria. Domnul Kulminski a fost un consultant bun la ambasadorii SUA, nu știu cum va fi în fruntea ministerului. Doamna Revenco e secretar la Consiliul de Securitate, dar în ceea ce privește situația de la CFM s-au dat zece zile, a trecut timpul, dar nu s-a întâmplat nimic. Sunt sigur că deciziile vor fi luate în afara Guvernului”, a comentat Alexandru Petkov.

„Mă interesează mai mult programul de guvernare, pentru că mă interesează domeniul identitatea românească a Basarabiei. Nu am văzut nimic despre acest lucru nici în programul PAS și nici în cel al președintei Maia Sandu. Nu l-aș accepta pe Nicu Popescu la Ministerul de Externe, o persoană care a declarat că în 1992 a fost război civil, chiar dacă și-a cerut scuze, nu are ce căuta într-o garnitură guvermentală”, a conchis Valentin Dolganiuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: