image
Sursa foto: Reuters

Stare de război în Ucraina: Ce trebuie să știe cetățenii RM care vor să ajungă în țara vecină

Cetățenii Republicii Moldova care vor să ajungă în Ucraina sunt îndemnați să manifeste prudență maximă și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare la traversarea frontierei.

Autoritățile ucrainene au impus măsuri sporite de securitate inclusiv la frontieră, în țară fiind declarată stare de război în urma incidentului din Marea Azov.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale, timp de 30 de zile, în mai multe regiuni, inclusiv Odesa și Vinița, aflate la frontiera cu Republica Moldova.

„Poliția de Frontieră a fost informată că autoritățile ucrainene au înăsprit măsurile de securitate, sunt intensificate măsurile de control în zona de frontieră, inclusiv prin sporirea patrulărilor comune, prin schimb de date cu omologii din Ucraina”, a declarat premierul Pavel Filip.

Acesta a adăugat că „în acest moment, nu există pericole pentru securitatea țării”.

„Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care vor să plece în Ucraina să manifeste maximă prudență și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare din partea autorităților ucrainene”, a adăugat Filip.

Cetățenii moldoveni pot contacta linia fierbinte pentru a afla detalii suplimentare - 0 22 259 717. Totodată, cei aflați peste hotare se pot adresa la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Întrebat dacă conflictul dintre Ucraina și Rusia ar putea afecta negocierile în problema transnistreană, șeful Guvernului a răspuns:

„Când există o tensiune de securitate regională, aceasta afectează dialogul din formatul 5+2. Domna Lesnic (nr. - Cristina Lesnic, Viceprim-ministru pentru Reintegrare) menține legătura cu omologii de la Kiev pentru a coordona anumite acțiuni când vine vorba de regiunea transnistreană”.

Amintim că ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: